Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesisk gästprofessor till Gävle i vår

/

En turnéinbjudan, en gästprofessor och ett miljöteknikavtal.

Dessutom en stor portion framtidstro. Det fick Gävledelegationen med sig hem från Kina.

Annons

Företagare och politiker har haft hektiska dagar i Gävles systerstad Zhuhai. Företrädare för de olika städerna har bland annat diskuterat hållbar samhällsbyggnad och inspirerats av varandras miljöteknik, avloppssystem och avfallshantering. Där Kina har tekniken kan Gävle bidra med systematiseringen.
– Vi har haft en livaktig diskussion om avfallsfrågor. De är intresserade av hur vi lyckas återvinna 97 procent av vårt hushållsavfall. Hos dem är det ungefär 85 procent av avfallet som läggs på deponi, säger Thomas Nylund som är förbundsdirektör för Gästrike Återvinnare.

Hjälpa Gävleföretag
Future Position X (FPX), en samorganisation för företag och organisationer inom geografisk informationsteknik, hann dessutom inviga sitt kontor i Zhuhais teknikpark. De vill hjälpa Gävleföretag som vill etablera sig i Kina, med allt från lokaler till kundkontakter. Och tvärtom. Nu vill ett stort kinesiskt företag inom geografisk informationsteknik öppna kontor i Europa, och Gävle är en av två kandidater. Innan jul kommer de hit för att granska förutsättningarna.

”Snabba puckar”

Även representanterna för Gävle symfoniorkester och Högskolan i Gävle fick utdelning av resan. Orkestern är inbjuden på turné med utgångspunkt i Zhuhai. De tittar på möjligheten att åka 2012 eller 2013. Högskolan i sin tur får en gästprofesssor i miljöinformatik, professor Rei från forskningsinstitutet IRES.
– Det är snabba puckar. De ville att han skulle börja hos oss redan i november. Vi fick förklara att vår planering inte klarar det, men att han är välkommen till våren, säger akademichef Nader Ahmadi.

”Väl använda pengar”

Resan kostade ungefär 23 000 kronor per person. De privata företagarna har betalat ur egen ficka, FPX:s representanter fick sin resa betald därifrån och kommunens representanter reste på kommunens bekostnad.
– Det är väl använda pengar. Vi tror att det här blir ett fruktsamt samarbete, som är bra för Gävle och Gävleborg, säger kommunalråd Per Johansson.

Mer läsning

Annons