Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinnevik får rätt av miljödomstolen

Miljödomstolen ger länsstyrelsen bakläxa.
Kinnevik AB behöver inte undersöka vilka föroreningar som finns vid Forsbacka bruk.
Det ska antingen nuvarande markägare göra eller så måste länsstyrelsen först visa att det finns gifter i marken.

Annons

Länsstyrelsen anser att det med all säkerhet finns farliga föroreningar i marken kring Forsbacka bruk, bland annat tungmetaller och dioxin. Det visar det prover som tidigare tagits på en del av området.

Man anser att det mesta av gifterna kommer från Forsbacka Jernverk, som köptes upp av Fagersta Bruk och som sedan köptes av Kinnevik. Man har därför beslutat att Kinnevik ska genomföra en miljöteknisk undersökning för att se vilka gifter som finns i mark och vatten och vilken typ av sanering som behöver göras.

Kinnevik överklagade dock beslutet till miljödomstolen. Man anser nämligen att det i första hand är de nuvarande markägarna och de som driver verksamhet där idag som ska betala för undersökningarna.

Och nu ger miljödomstolen dem rätt.

Domstolen tror visserligen att länsstyrelsens antaganden om att det finns föroreningar i marken är högst sannolika, men för att man ska kunna kräva att tidigare ägare ska ta ansvar för dem måste man först visa att det verkligen finns gifter. Det är undersökningar som antingen staten får betala eller så måste man kräva att de nuvarande ägarna gör det.

I det område som är undersökt och där man kan visa att det verkligen finns föroreningar upphörde den Kinnevikägda verksamheten redan 1967, Två år innan den första miljöskyddslagen började gälla. Därför kan man enligt domstolen inte heller här kräva att Kinnevik ska betala.

Länsstyrelsens föreläggande mot Kinnevik rivs därför upp.

Handläggarna på länsstyrelsen kunde i går inte säga om domen kommer att överklagas.

Mer läsning

Annons