Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell från Gävle stämmer norska tullen

/

Gävleparet Kjell och Cecilia Olsson uppfyllde en dröm när de seglade runt Skandinavien. Men drömresan fick ett surt efterspel när norska tullverkets krävde dem på en kvarts miljon kronor. På tisdag möts parterna i rätten.

Annons

Kjell och Cecilia Olsson startade seglatsen i Gävle sommaren 2008. De rundade Sverige och efter tre månaders segling la de upp båten för vinterförvaring i Mo i Rana i Norge.

I mars 2009 blev Kjell Olsson kontaktad av norska myndigheter. Tollregion Midt-Norge menade att bestämmelserna för tillfällig införsel hade överträtts eftersom Kjell Olsson hade lämnat landet.

Han svarade myndigheten att båten låg där tillfälligt och att de skulle fortsätta resan. Och så skedde också sommaren 2009.

– Resan var fantastisk; Norge är ett fantastiskt land, det är en upplevelse för livet och det hade vi med oss hela vägen, det var först när vi kom hem som det sura efterspelet började, säger han.

Hemma låg brevet och väntade. Norska tullen kräver dem på en summa motsvarande 250 000 svenska kronor i moms och båtmotoravgift.

– Jag tänkte att det här är ju ett missförstånd. Vad håller de på med? Vi låg bara för vintern, då ska vi inte betala moms, säger Kjell Olsson.

Han överklagade kravet, men fick i februari i år besked att kravet från norska Tullverket står fast.

Kjell Olsson menar att kravet är felaktigt, att den norska tullen hänvisar till lagändringar som trädde i kraft 1 juli 2009, först efter att båten lades upp på land.

– Vi hade aldrig uppsåt att sälja den eller hyra ut den. Om jag inte driver det vidare kommer jag ha krav på mig på en kvarts miljon och det vill jag inte. Jag anser att det är fel och jag vill inte betala för en båt som jag fortfarande äger och har som fritidsbåt, säger han.

Därför har han nu stämt norska tullen. På tisdag hålls domstolsförhandling i Oslo tingsrätt.

Mer läsning

Annons