Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimathotet höjde debattemperaturen

Det blev en irriterad politisk debatt om klimatpåverkan på måndagens kommunfullmäktigemöte.
Lennart Sjögren (KD) föreslog att kommunen ska göra en analys av utsläppen i Gävle och ta fram ett ambitiöst klimatmål, och anklagade Miljöpartiet för att fördröja arbetet.

Annons

Lennart Sjögren lade fram sin motion om växthusgaser för ett år sedan, och nu när han fick ett svar från kommunledningen gjorde det honom märkbart irriterad.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade svarat att kommunen genom ett samarbete som kallas ”Baltic climate” ges möjlighet till utsläppsanalyser, att lokala klimatmål bör fokusera på sådant som kommunen faktiskt kan bestämma över, och att det arbetet ingår när kommunen inför nästa år kommer att arbeta om sina lokala miljömål.

– Jag kan inte uppfatta det här på något annat vis än att ni vill skjuta det här arbetet framför er. Vad hindrar kommunalrådet Roger Persson från att säga ja till min motion och ge en tydlig signal om att den här viktiga frågan är prioriterad? Jag känner inte igen Miljöpartiet, sade Lennart Sjögren.

Flera miljöpartister var uppe i talarstolen och sa att om nu Kristdemokraterna plötsligt blivit så intresserade av att motverka klimatpåverkan så ville de se mer sådant arbete på regeringsnivå, och även konkreta förslag på åtgärder.

– Vi jobbar hela tiden med frågor som rör klimatpåverkan. Dina att-satser förändrar ingenting, sade Roger Persson (MP). Hanna Lundquist

Mer läsning

Annons