Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatmarsch för bättre framtid

/
  • Ett nittiotal deltagare samlades på Södermalmstorg innan det var dags för klimatmarschen genom centrala Gävle på lördagseftermiddagen.

"Slut på alla fagra tal, dags för ett klimatavtal", "Mera järnväg Anders Borg, dubbespår till Gävleborg".

De och flera andra ramsor hördes när deltagarna i klimatmarschen i lugn takt tog sig runt i centrala Gävle på lördagseftermiddagen. Det bildades snabbt en lång bilkö bakom och några bilister tutade otåligt.

Annons

Det var ett nittiotal deltagare i marschen och på många platser runt om i världen hölls liknande marscher inför klimatmötet i Köpenhamn nästa vecka.

Det var främst ungdomar, men även äldre som samlades på Södermalmstorg vid marschstarten. Therese Metz från Naturskyddsföreningen eldade på deltagarna med uppmuntrande ord.

– Med det här visar vi att det är viktigt att ta ställning och vi hoppas att dom i Köpenhamn fattar att det handlar om människors liv.

En av deltagarna var Anders Persson med sonen Edvin, 3,5 år. De hade tagit tåget från Söderhamn för att vara med på marschen.

– Jag har kämpat för miljön i tjugofem år. Sen vi fick Edvin känns det ännu viktigare. När han senare i livet frågar vad vi gjorde för förbättra miljön så vill jag kunna svara honom.

Edvin bar själv sitt lilla plakat "Kyl ned min planet".

Paret Staffan Reinius och Karin Solum hade också tagit tåget från Söderhamn.

–Vi har varit i Brasilien och sett de oändliga ytorna efter den kalhuggna regnskogen. Man tömmer jorden på alla resurser. Därför känns det viktigt att gå med i dag.

Karin är språklärare, författare och konstnär, och brukar ta in miljöaspekten när hon håller engelskalektioner.

– Dessutom brukar jag uppmuntra eleverna till göra koldioxidfria aktiviteter som till exempel dansa, fiska eller spela fotboll.

100 späda granplantor hade skänkts av ett skogsföretag. Deltagarna bar var sin planta som senare planterades som handfasta symboler.När de växer upp suger de upp mycket av koldioxidutsläppen. Det är därför det är så förödande med de stora skogsskövlingarna på jorden, konstaterade Per Olof Erickson från Naturskyddsföreningen som delade ut plantorna.

– Skogsskövlingarna står för 17 procent av världens växthusgaser.

Marschen avslutades vid Sjömanskyrkan där dagen fortsatte med olika aktiviteter.

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons