Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knapp välkomnar rapport om färre sjukhus

/

Koncentration av vården till färre sjukhus och ökad specialisering är nödvändig för framtidens sjukvård. Det är en av slutsatserna i en färsk genomgång från Sveriges Kommuner och Landsting.
Landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) välkomnar rapporten.
– Det här har kommit fram i den strategiska planen för landstinget. Om den styrks av ytterligare underlag är det bra, säger hon.

Annons

Kontentan av rapporten ”Utvecklingen i svensk hälso- och sjukvård” är att det som ofta framställs som katastrofala nedskärningar i själva verket handlar om att ge vård på ett förändrat sätt och att dra nytta av den tekniska utvecklingen.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, konstaterar att det finns tre utvecklingslinjer inom svensk sjukvård:

* Specialiserad vård koncentreras till färre ställen.

* Akut vård och planerad vård delas upp.

* Bassjukvården nära patienterna utvecklas.

SKL skriver att den moderna sjukvården allt mer lånat drag av industrin. Och den ökade ”effektiviseringen” är mer eller mindre nödvändig. Befolkningen blir allt äldre och vårdbehovet stiger. Den medicinska/medicintekniska utvecklingen öppnar samtidigt dörren för mer avancerade behandlingar. Att de ekonomiska resurserna är begränsade innebär också utmaningar.

Men enligt SKL är pengarna inte främsta skälet till så kallade stukturförändringar. De är snarare ”ett led i moderniseringen av vården”.

Slutsatserna tilltalar Ann-Margret Knapp, trots att hon tillhör de politiker som nyligen sagt nej till kontroversiella förslag om koncentration av vård till Gävle sjukhus.

– Helt klart krävs det anpassningar när det gäller vårt utbud av specialistvård och akutsjukvård. Vi har egentligen bara underlag för ett akutsjukhus i länet, säger hon.

Hon ser rapporten om ett värdefullt tillskott i diskussionen.

– Men de geografiska avstånden i länet gör det svårt att få politisk majoritet för nödvändiga förändringar, säger hon.

Mer läsning

Annons