Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkliga sprängd

/
  • Kammaråklagare Peter Olofsson vill inte berätta för mycket om utredningen som är i ett känsligt skede. De häktade har rätt att läsa tidningar och se på tv.

Gävlepolisen har slagit till mot en knarkliga med internationella förgreningar.
Sju personer har häktats misstänkta för grovt narkotikabrott – två män från Sandviken, två polska medborgare och tre holländare.
Polisen har också gjort mycket stora beslag av narkotika.

Annons

Kammaråklagare Peter Olofsson vill inte säga vilken typ av narkotika det rör sig om. Polisutredningen är inne i ett alltför känsligt läge. De misstänktas möjligheter till kontakt med omvärlden har visserligen begränsats men de har rätt att läsa tidningar och tittat på tv.

– Jag vill inte berätta något som kan förstöra de fortsatta förhören. Vi vet inte heller i dag om det finns fler personer som kan vara inblandade.

– Men jag kan säga att det handlar om mycket stora mängder och mycket pengar.

Gävleborgspolisen har en tid spanat på ligan och i torsdags slog man till och grep och anhöll sex män.

Två Sandvikenbor, 34 och 39 år, två polska män, 34 respektive 49 år, och två holländare, 48 och 59 år. På fredagen greps dessutom en 46-årig holländsk kvinna.

Alla är misstänkta för grovt narkotikabrott, de tre holländska medborgarna är dessutom misstänkta för grov narkotikasmuggling.

I samband med gripandena hittades mycket stora mängder narkotika. Även andra beslag gjordes, men åklagaren vill inte berätta vad man hittat.

Enligt kammaråklagare Peter Olofsson gjordes samtliga gripanden i Mellansverige, varav några i Gästrikland.

– Det är polisen här som håller i det men de har även haft hjälp av andra.

Förutom de två Sandvikenborna är även en av de polska männen, 49-åringen, bosatt i Sverige. Han är folkbokförd i Stockholmstrakten.

Samtliga har nu häktats av Gävle tingsrätt, de fyra första häktningsförhandlingarna hölls redan under söndagen och i går häktades de tre holländarna.

De flesta är sedan tidigare kända av polisen.

De båda Sandvikenborna har tidigare dömts för flera brott, däribland narkotikabrott. Dock inga grova.

Den yngre av de båda polska männen dömdes i början av 2007 för grovt narkotikabrott till tre års fängelse och utvisning från Sverige. Han släpptes villkorligt så sent som i november i fjol.

Ytterligare en person, en 52-årig kvinna från Sandviken har varit misstänkt för inblandning men hon har inte begärts häktad, vilket tyder på att misstankarna inte är särskilt starka. De kan helt komma att avskrivas.

Mer läsning

Annons