Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kö till rollatorbesiktning

/
  • VÄNTAR PÅ SERVICE. Ingrid Nordin och Siv Björn väntar på sin tur att få rullatorn besiktigad. Nora och Bo Axman passar på att dricka kaffe medan rollatordoktorn Mats Johansson byter packningar på Noras rollator.
  • Det blev snabbt kö till besiktningen. I går var det fjärde gången som hjälpmedelcentralen i Gävle erbjöd gratis besiktning av rollatorer. Lena Eriksson, till höger i röd jacka, var en av dem som tog chansen att få bromsarna kollade.

Makarna Bo och Nora Axman hängde på låset när hjälpmedelcentralen i Gävle i går erbjöd gratis besiktning av rollatorer.
– Vi har suttit här sedan i natt, skämtade Bo Axman, som slog till och köpte sin första rollator vid 89 års ålder.

Annons

Nora Axman kom för en genomgång av sin trogne följeslagare, en grön rollator med svart varukorg och sittbräda.

– Han betyder allt för att jag ska kunna gå. Det är den bäste vän jag har. Utan den skulle jag inte kunna göra mycket, den är alltid med och när jag lagar mat sitter jag på den, sa hon.

Tre rollatordoktorer gick igenom de välanvända hjälpmedel som rullade in under dagen. De kände på skruvar, smörjde fästen, kontrollerade hur de rullade och bytte ut trasiga delar. Det vanligaste felet är att bromsarna kärvar.

– Funkar inte bromsarna riktigt kan det bli problem. Och om en framgaffel släpper kan rollatorn ge vika och då ramlar man med den, sa Stefan Westling, men försäkrade att en bra rollator håller många år.

Medan Nora Axmans rollator servades passade hon på att dricka lite kaffe och kom i samspråk med stolsgrannen Siv Björn. De jämförde modeller och konstaterade att det är bra med stora hjul som inte fastnar i snön.

I butiken visades den första pärlemorvita rollatorn, men det imponerade inte på damerna.

– Det spelar ingen roll hur den ser ut. Huvudsaken är att jag går bra med den, sa Nora Axman, och fick medhåll av Siv Björn.

– Nej, det spelar ingen roll. Fast jag tycker röd är fint, sa hon, och konstaterade sedan att Noras man gjorde ett fynd som fick sin rollator för 2 400 kronor.

Själv betalade hon nästan 4 000 kronor för samma modell för ett par år sedan.

Mer läsning

Annons