Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kocklandslaget ska få ordning på skolmaten

/
  • Landslagskockar. Landslagskockarna Klas Lindberg och Tom Sjöstedt lagade mat tillsammans med Sodexho-anställda i Gävle i går. De har gjort om recepten till fem av de maträtter som inte är så omtyckta av skoleleverna, och resultatet blev en helt ny fiskgratäng och en korvgryta med smak. Recepten ska testas på en skola, och kan komma att hamna på menyn i vår.
  • Inspirerade. Syftet är att göra några av de mindre populära maträtterna godare. ”Kanon, vi har fått jättemycket inspiration”, säger Jenni Hedlund som vanligtvis jobbar på Sörbyskolan.

Sodexho har tagit hjälp av ett par kockar från kocklandslaget för att piffa upp några maträtter som Gävles skolelever inte gillar. I går provlagades Maltes fiskgratäng på storköket.

– Att det kan bli så stor skillnad med små förändringar, säger Jenni Hedlund som jobbar på Sörbyskolan.

Annons

Sodexho har nyligen tappat sina kunder Thorén Business school och Tierps kommun. En elev vid gymnasiet John Bauer i Gävle har startat ett facebook-upprop för att uppmana Gävles skolor att byta matleverantör.

Nu vill Sodexho visa att de bryr sig om vad eleverna tycker om skolmaten, och att de gör vad de kan för att förbättra den. I våras gjorde de en enkät med gruppledarna på alla mottagningskök i Gävle för att få reda på vilka maträtter som är mest och minst populära bland skoleleverna.

Högst upp hamnade pannkaka och tacowraps, längst ned bland annat stekt strömming och en tonfisksås. En del rätter som eleverna inte gillar har nu plockats bort från skolmatsedeln.

Fem andra rätter, som Sodexho gärna fortsätter med, har de bett två kockar från kocklandslaget att förnya. Tom Sjöstedt och Klas Lindberg har gjort ändringar i recepten, framför allt fyllt på med mer kryddor men även bytt ut frysta grönsaksblandningar mot färska råvaror.

I går provlagade kockarna de nya recepten tillsammans med anställda vid Sodexhos storkök i Gävle och kost- och städpersonal från några Gävleskolor.

– Korvgrytan och fiskgratängen blev verkligen mycket godare. Ibland är vi så inkörda på det gamla, så det är bra att få hjälp att öppna ögonen lite, säger Jenni Hedlund som bland annat jobbar i Sörbyskolans matsal.

De ursprungliga recepten vet kocken Tom Sjöstedt inte riktigt vad han ska säga om.

– Alltså, det var väl ingenting som man skulle tycka var så där jättegott. De behövde jobbas med kan man säga, säger han.

Maltes fiskgratäng blev något helt annat när Knorr visp och färdig ostkräm byttes mot vispgrädde, fiskspad och en god riven ost, medan fryst dill och vitpeppar byttes mot svartpeppar, färsk oregano, salvia och dragon.

De fem nya recepten ska provas på en Gävleskola under hösten. Om det går bra och eleverna gillar rätten hamnar den på menyn i alla Gävles skolor i vår.

– Det mesta är fullt möjligt att göra även i stor skala, säger storkökets produktionschef Anders Eriksson.

Mer läsning

Annons