Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koll av Sommaryrans leksaksmagneter

Från och med 21 juli måste det finnas varningstext på alla leksaker som innehåller magneter. Barn som råkat svälja magneter har

fått allvarliga invärtes skador när magneterna "klibbat ihop" inuti kroppen.

Annons

Konsument Gästrikland ska på uppdrag av Konsumentverket genomföra en marknadskontroll av leksaker som säljs på marknader. I Gävle kommer sker det under Gävle Sommaryra 6-9 augusti.

Konsumentvägledarna ska kontrollera om det finns varningstext på de fågelvisslor, vattenjojo, sugproppspistoler och sugproppspilar som knallarna säljer. Alla dessa leksaker innehåller starka magneter och från och med 21 juli måste det finnas en varning på alla leksaker med magneter som barn kan svälja.

Om ett barn råkar svälja starka magneter och en metallbit, dras dessa till sig varandra i kroppen och kan orsaka allvarliga skador. Många barn har tvingats operera bort magneter från leksaker ur tarmarna, bland andra en svensk pojke 2006.

I de flesta fall har det rört sig om magneter som har lossnat eller redan från början varit lösa.


Knallarna som säljer på marknader skall ha en skylt med namn, personnummer, adress och telefonnummer. Detta är något som det har slarvats med under åren. Konsument Gästrikland kommer att se över även detta problem.

 

Mer läsning

Annons