Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektivtrafikens förlust blev större än väntat

Underskottet i kollektivtrafiken förra året blev större än väntat. 8 miljoner kronor sämre än budget på grund av att intäkterna blev lägre än beräknat.

Annons

 

Det var ingen nyhet för tekniska nämnden att kollektivtrafiken skulle visa underskott för 2008. X-trafiks prognos i december på 4,5 miljoner sämre än budget visade sig dock vara väldigt optimistiska. När det slutgiltiga resultatet kom visade siffrorna minus 8 miljoner.

– Det kändes minst sagt tungt, säger Anéa Elfving (S), ordförande i tekniska nämnden.

Den stora anledningen till underskottet är att intäkterna blev mindre än man trott. Paradoxalt nog beror det på att fler resenärer än väntat har köpt periodkort i stället för att betala sina resor kontant.

– I framtiden måste vi få bättre underlag från X-trafik. Det går inte att acceptera en så här felaktig prognos, säger vice ordförande Inger Schörling (MP).

Hur de dystra siffrorna påverkar den tilltänkta stomlinje 4, som man i höstas beslutade att skjuta på framtiden, vet ingen av politikerna i dagsläget.

Kollektivtrafikens underskott vägdes dock upp av att flera andra verksamhetsområden visade plussiffror. Det sammanlagda resultatet för tekniska nämnden 2008 blev 5,3 miljoner kronor bättre än budget.

Mer läsning

Annons