Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolonin en oas för Gävleborna

/
 • Gemenskap på Järvstaängarna koloniområde.
 • Medicin för trött själ. Gun-Britt Jakobsson vid sin oas i Järvsta koloniområde. ”Gun-Britts stuga” har hon döpt sin kolonistuga till. Här hämtar hon kraft för att orka med vardagen.
 • Järvstaängarna koloniområde, en oas full av blommor och lugn.
 • Järvstaängarna koloniområde bjuder på bäriga buskar.
 • Järvstaängarna koloniområde, en oas för Gävleborna. Här syltas och saftas det från egna bärbuskar.
 • Färdig burk. Krusbärschutney med blommig hatt.
 • Lök på tork. På Erland och Gerd Scherps             stuggavel hänger lök på tork.

På vägen mellan Sörby och Gävleanstalten har många Gävlebor funnit sin oas. Här tävlar prunkande clematis, snobbiga tagetes och stretande hallonbuskar om uppmärksamheten.

Annons

– Min lott är en lisa för själen, konstaterar Gun-Britt Jakobsson.

Gun-Britt Jakobsson har bland annat vinbär, jordgubbar, hallon, sockerärtor, purjolök, broccoli, gurka och potatis på sin lilla lott.

– Man vet ju vad det är man äter, och det som blir det blir, är hennes filosofi.

 

har haft sin kolonistuga vid Järvsta koloniområde i åtta år. Hon är en av alla dem som arbetat trots att kroppen sagt ifrån, till slut gick hon in i väggen. För henne har kolonistugan vid Järvstaängarna varit en medicin för att fortsätta orka med livet.

– Att bara vara här. Lyssna, känna, se naturen, förklarar hon.

Gun-Britt Jakobsson visar hur purjolöken och potatisen gror. Hon säger att det inte behöver kosta så mycket att ha en kolonilott.

– Jag lägger ner väldigt lite pengar. Jag tar frön och provar mig fram.

 

t i Järvsta följer ingen skriven mall, de ser helt olika ut. Vissa har pool, stor altan, och endast några få krukor med växter. Andra har prunkande växtlighet och växthus.

Gerd och Erland Scherp flyttade från villan i Bomhus till en lägenhet i centrala Gävle i slutet av 1980-talet. Det dröjde några år, sedan var längtan efter grönskan för stor.

– Jag märkte att jag inte kunde leva utan en gräsmatta, berättar Gerd Scherp.

1993 köpte de en kolonilott i Järvsta, de döpte den till Lillboda, efter Gerds hemort, Boda i Rättvik. Då, för 16 år sedan kostade stugan ungefär 100 000 kronor. I dag går tomterna för nästan det dubbla.

Inne i föreningens gemensamhetsutrymme "ladan" pågår saftning och syltning. På spisen står en stor kastrull och puttrar. Det luktar himmelskt. När det puttrat klart ska det bli vinbärsgelé. Runt om i ladan trängs flaskor och burkar i olika storlekar.

 

, rabarbersaft, och vinbärsgelé. Bland annat. Det är bråda dagar nu, för på söndag ska föreningen ha öppet hus och då ska saften och sylten säljas.

Under söndagen lockas det även med auktion, ponnyridning och underhållning.

Mer läsning

Annons