Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal chef slapp betala villarenovering

Byggföretagaren byggde om villan åt en chef i ett kommunalt bolag i Gävle för 76 544 kronor. Chefen behövde aldrig betala.

Skatteverkets utredare misstänker att det var en muta, men brottsutredningen lades ned av åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption.

Annons

Byggföretagaren har under de senaste åren fått stora kommunala beställningar. Den aktuelle chefen är inte direkt upphandlingsansvarig, men har mycket med byggprojekten att göra och många kontakter med företagaren.

Ett av jobben hade den kommunale chefen beställt muntligt, utan att precisera pris eller omfattning. Det gällde en ombyggnad av en kommunal lokal.

När skatteverket granskade företagets bokföring fann man att en del av det jobbet och en del varuleveranser hade gått till den adress där den kommunala chefen bor.

Den kommunale chefens och byggföretagarens förklaring är att det handlar om en vattenskada som företagaren åtagit sig att åtgärda.

Företagaren hade av någon anledning lagt in även det jobbet i samma projekt som den kommunala beställningen. Villarenoveringen kostade 76 544 kronor. Men någon faktura fick den kommunala chefen aldrig.

Varken chefen eller byggföretagaren säger sig nämligen ha tänkt på att försäkringsbolaget måste inspektera skadan innan reparationen gjordes.

Därför kunde försäkringsbolaget inte betala skadan och då tog byggföretagaren på sig skulden för det och lät bli att fakturera den kommunale chefen.

Detta tror Skatteverket inte ett dugg på. I skattenämndens beslut, där företagarens taxering omprövas efter en revision skriver man så här:

Mer läsning

Annons