Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal turistbyrå vållade het debatt

Vid årsskiftet tar Gävle kommun över turistbyrån och kommunens marknadsföring från Gävle & Co. Men beslutet vållade het debatt.
– Det är ett steg i helt fel riktning, säger oppositionsrådet Inger Källgren Sawela, m.

Annons

En lång ideologisk debatt föregick gårdagens beslut i kommunstyrelsen om att flytta över turistbyrån till kommunens informationsavdelning i stället för att låta den ekonomiska föreningen Gävle & Co fortsätta driva den.

– Vi kan inte kommunalisera allt. Det känns som att de röda vindarna blåser starkare i Gävle än på länge, säger Inger Källgren Sawela.

Moderaterna och de andra allianspartierna reserverade sig mot beslutet. De vill att alla verksamheter inom turismområdet ska fortsätta att upphandlas.

Fp: ”Märkligt”

 

– Kommunen är inte alltid bäst på att utföra allt. Det finns andra som har bättre kompetens på det här området och kan utföra det bättre än oss, säger Inger Källgren Sawela.

– Det blir lite märkligt om kommunen ska sköta bokning av hotell och liknande, tycker oppositionsrådet Per-Åke Fredriksson, fp.

Tanken med att kommunalisera turistbyrån är att sammanföra all marknadsföring av Gävle och göra en kraftsamling kring varumärket. Enligt kommunalrådet Carina Blank, s, är det välkommet från flera håll.

Företagare efterfrågar

 

– Det finns en efterfrågan bland annat från företagare att vi ska ta över ledningen i de här frågorna. Vi har inget visntintresse utan ser till det allmänna intresset och kan fungera som ett paraply som många enskilda aktörer kan arbeta under, säger hon och tillägger att Gävle & Co inte alls har gjort något däligt jobb.

– Kommunen har de resurser som kan behövas vid större projekt. Vi tror att det kan vara bra att ha allt samlat.

Rödgrön majoritet

 

Att de röda vindarna skulle blåsa extra starka i Gävle tycker hon är naturligt.

– Vi har en rödgrön majoritet och det vore konstigt om det inte skulle märkas.

Mer läsning

Annons