Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunanställda i Gävle känner sig utmattade

Många anställda i Gävle kommun känner sig utmattade av sitt jobb. De framgår av den medarbetarundersökning som kommunen genomförde i september.

De övriga resultaten tolkar kommunen som positiva.

Annons

Den stora medarbetarundersökningen genomförde kommunen under september tillsammans med ett konsultföretag. De cirka 6 300 tillsvidareanställda plus de månadsanställda vikarierna fick svara på en webbaserad enkät om bland annat arbetstakten, det sociala klimatet, ledarskapet och effektiviteten inom kommunen. Syftet är att resultatet ska användas för att göra kommunen bättre som arbetsgivare.

4 522 personer, vilket motsvarar 78 procent av de tillfrågade, besvarade undersökningen.

– Det ser vi som ett gott svarsresultat som det är möjligt att dra slutsatser av, säger personalchef Annica Lidén.

Bäst resultat visade svaren om medarbetarnas prestationsnivå och chefernas ledarskap som båda får höga betyg. Åtta av tio svarande skulle rekommendera andra att söka jobb inom Gävle kommun. Genomgående är de flesta svaren mer positiva än negativa.

Undantaget är frågorna om arbetsrelaterad utmattning, där mer än var fjärde person har angett att han eller hon känner sig känslomässigt tom och utsliten efter arbetet.

– Det kan finnas många olika skäl till resultatet. Man kan inte utgå ifrån att det beror på stress eftersom de andra två variablerna på stress ser okej ut i undersökningen. Varje arbetsplats måste titta på vad resultatet beror på, säger Annica Lidén som även berättar att kommunen arbetar med att utveckla något som heter hälsofrämjande ledarskap för att hitta en bättre balans mellan arbete och fritid.

Det har tidigare gjorts andra medarbetarundersökningar i Gävle kommun, men den som nu gjorts är den första i sitt slag. Resultatet ska användas i verksamhets- och budgetplaneringen de kommande två åren.

Kommunalråd Carina Blank (S) tycker att resultatet även ska användas för att marknadsföra kommunen som arbetsgivare.

Mer läsning

Annons