Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen efterlyser dagbarnvårdare

Gävle kommun söker dagbarnvårdare. Stora pensionsavgångar väntar och i vissa områden är efterfrågan redan i dag större än tillgången.

Annons

I dagsläget finns det 54 familjedaghem/dagbarnvårdare i kommunal regi i Gävle. Ytterligare två drivs i egen regi och fyra ingår i ett bolag.

– Medelåldern på våra dagbarnvårdare är ganska hög och vi är inte rustade för pensionsavgångarna, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Åsa Wiklund-Lång (S).

Därför ska kommunen satsa hårdare än tidigare på rektrytering av nya familjedaghem.

– Vi har sett att annonsering inte har gett tillräcklig effekt. Jag tänker att vi borde kunna bjuda in till öppna informationsmöten där dagbarnvårdare beskriver sitt arbete och dit vi förhoppningsvis kan locka intresserade personer. Att samarbeta med arbetsförmedlingen känns också självklart, säger Camilla Larsson, chef för kommunens förskoleverksamhet.

Det är inte helt lätt att få efterfrågan och utbud att gå ihop.

I framför allt Hemlingby och delar av Bomhus behövs det fler familjedaghem, medan Bergby/Norrsundet och Hedesunda har tomma platser.

Det finns en kritisk undre gräns för hur många barn och dagbarnvårdare som krävs i ett område för att allt ska klaffa. Varje familjedaghem har 4–5 barn som riktmärke, men det behövs fler än så.

– I princip måste det finnas tre dagbarnvårdare som samarbetar om minst tolv barn för att alla ska kunna få ut sin komptid. Det fungerar inte om efterfrågan bara räcker till ett familjedaghem, säger Åsa Wlkund-Lång.

Hur man löser ekvationen varierar från ställe till ställe.

– Ett exempel är Timmermansgården, där det finns en samlingslokal för dagbarnvårdare. På så sätt kan man hjälpas åt både med att få ut komptid och ge en extra pedagogisk vinst, säger Wiklund-Lång.

En genomgång kommunen gjort visar att många vill ha en speciell dagbarnvårdare och att det är kö till flera av familjedaghemmen. Föräldrar som har sina barn i familjedaghem har fått svara på en enkät och levererar goda betyg.

Mer läsning

Annons