Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen får nya regler mot mutor

En enklare lunch är okej, men inte en lyxig middag. Kommunens personalavdelning håller på att ta fram en ny policy för att motverka mutor och bestickning. Reglerna ska gälla för alla kommunanställda.
– Det ska bli mer fylligt och tydligare än tidigare, säger personalchef Annica Lidén.

Annons

Det finns sedan tidigare skriftliga riktlinjer som klargör att kommunens förvaltningschefer inte får ta emot mutor eller sätta sig i beroendepositioner. Vissa förvaltningar har även haft egna föreskrifter för sin personal, men hittills har det saknats kommunövergripande riktlinjer för att motverka mutor och bestickning.

Nu har ett sådant förslag tagits fram och i nästa vecka ska det presenteras för och diskuteras med de fackliga organisationerna.

– Det kan mycket väl komma att bli förändringar, säger Annica Lidén.

I brottsbalken finns redan lagregler mot mutor och bestickning som omfattar landets alla anställda och förtroendevalda. Kommunens nya riktlinjer hjälper dock till att definiera vad som är en muta (se faktaruta).

– Alla som tar emot tjänster av kommunen ska kunna ha en garanti att vi behandlar alla lika, säger Annica Lidén.

Enligt Annica Lidén innebär de nya riktlinjerna, som börjar gälla så fort alla fått information om dem, inte någon praktisk förändring för kommunens personal. Hon tycker att dokumentet mer ska ses som ett verktyg för chefer när personalen ska informeras om mutor och bestickning.

Mer läsning

Annons