Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen går in med 346 miljoner

Gävle kommun går in med 346 miljoner kronor i riskkapital i bolaget som ska bygga det nya kraftvärmeverket på Korsnäs industriområde.
– Det bedöms vara en bra affär, säger kommundirektör Göran Arnell.

Annons

Det är tidigare känt att Gävle kommun och Korsnäs avser att bygga ett nytt biobränsleeldat kraftvärmeverk för 1,8 miljarder kronor på Korsnäs industriområde. Inklusive räntor under byggtiden beräknas den totala prislappen bli närmare 1,9 miljarder.

Om alla beslut går som man tänkt sig ska parterna bilda det gemensamma bolaget Bomhus Energi AB och äga hälften var.

En stor del av investeringskostnaden, drygt 1,2 miljarder kronor, ska lånas upp i det nya bolaget. Tanken är sedan att bolaget ska klara räntor och amorteringar helt på egen hand.

För att lån ska bli möjliga måste det dock finnas kapital i bolaget och de båda ägarna ska därför tillföra 346 miljoner vardera.

Gävle kommuns del kommer att belasta Gävle Energis investeringsbudget och pengarna ska föras in i det nya bolaget i flera omgångar under drygt två års tid. Hur mycket som behöver lånas beror på Gävle Energis ekonomiska resultat de närmaste åren.

En jämförelse med hur mycket Gävle Energi hade tänkt investera i kraftvärme de närmaste åren säger att man i så fall skulle behöva låna ungefär en tredjedel, omkring 100 miljoner kronor.

– Men det är ett väldigt teoretiskt resonemang. Egentligen går det inte att göra någon kvalificerad gissning. Det kan också bli så att Gävle Energi klarar det helt med egen kassa, säger kommunens ekonomichef Agne Lindberg.

Enligt kommundirektör Göran Arnell belastar inte investeringen skattekollektivet och den går inte heller att jämföra med till exempel de pengar man lade på Stortorget.

– Det här ska ge intäkter. Både fjärrvärmekunderna och Korsnäs är trygga kunder, så affären är inte riskfylld på det sättet, säger han.

Kommunalråd Carina Blank (S) menar att kommunen ändå hade behövt investera i en värmepanna och är glad att de 346 miljonerna blir kommunens enda faktiska kostnad i projektet.

– Vi får väldigt mycket mer för pengarna när vi gör investeringen på det här sättet ihop med Korsnäs än om vi hade gjort den i egen regi, säger hon.

Syftet med det nya biobränsle- eldade kraftvärmeverket är att säkra miljövänliga värmeleveranser till Korsnäsfabriken och fjärrvärmekunder i Gävle från år 2013.

Ännu återstår beslut i kommunstyrelsen, fullmäktige och Investment AB Kinnevik.

– När besluten är fattade kan vi ha underlag med oss när vi träffar banker och finansinstitut för att se hur de ser på affären, säger Göran Arnell.

Mer läsning

Annons