Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen klarar inte att uppfylla löftet

Gävle kommun uppfyller inte längre kravet att fixa förskoleplats på önskat datum bara föräldrarna anmäler behovet minst fyra månader i förväg.
18 som behövt plats i december har inte fått det och 50 som vill börja i januari har ännu inte fått erbjudande om plats.

Annons

När Arbetarbladet ringer runt till några chefer på barn- och ungdomsförvaltningen säger de att ”bedömningen är att vi klarar fyramånadersregeln” eller ”enligt den information jag har klarar vi fyramånadersregeln”. Men de har svårare att svara på vad de grundar det antagandet. När Johan Rasmussen, produktionsstödschef, går in till placeringsassistenterna och tittar på den faktiska kösituationen, så visar det sig att kommunen inte alls uppfyller sin garanti.

– Nej, just nu klarar vi inte det. Det är bara att beklaga.

En ambition

Vad har ni för rutiner för att informera föräldrarna om att deras barn inte kan börja förskolan vid den tidpunkt de önskat?

– Vi har inga rutiner för att regelmässigt ta kontakt med föräldrar. Men många ringer själva och då förklarar vi läget.

Men på er hemsida står det att ni garanterar plats om man anmält behovet fyra månader innan. Skulle inte det kunna tolkas som att barnet kan börja skolas in då man önskar om man inte får något annat besked?

– Ja vår ambition är ju att uppfylla fyramånadersregeln. Det är en exceptionell situation nu med mycket hög arbetsbelastning, säger Johan Rasmussen.

Placeras i Sätra

För att klara den akuta krisen placerar kommunen just nu många barn på Smultronstället, före detta Pingeltorpsskolan. Hittills har föräldrar till omkring 40 barn tackat ja, och lika många platser till har reserverats för andra som erbjudits plats men inte svarat.

Inskolning kommer att ske under januari och februari. De som vill kan köa för överflyttning till en annan förskola när det blir platser lediga, men de har också möjlighet att ha sina barn på Smultronstället hela förskoletiden.

”Det är bara att beklaga”

Mer läsning

Annons