Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kör själv med vita plaststolar

Gävle kommun rekommenderar stans restauranger att skippa fula plastmöbler på uteserveringarna. Men kommunens egen uteservering, vid stadsbiblioteket, har just vita plaststolar.

Annons

En rad uteserveringar i Gävle får en rejäl ansiktslyftning inför årets sommarsäsong. Några exempel på restauranger som skaffat nya utemöbler är Brända bocken, Söderhielmska gården, Berggrenska gården och Greken.

Kommunens tekniska kontor hade tidigare i april ett möte med restaurangägare som har uteserveringar på kommunal mark, där de gick igenom regler och rekommendationer. Det finns även en broschyr från kommunen där det står "Möbler väljs i lätt cafémodell av passande material, helst av stål och trä. Inga plastmöbler är tillåtna".

– Det var kanske en lite skarp formulering som vi kopierade från en tidigare broschyr. Det är framför allt vita formgjutna plaststolar vi inte vill se, och restaurangägarna verkar hålla med om att det inte är så snyggt, säger Örjan Ohlson på tekniska kontoret som bland annat handlägger tillstånd för uteserveringar på kommunens mark.

Men precis den sortens stolar finns på kommunens egen uteservering, vid Kafé Edbom på Stadsbiblioteket.

– Det har jag faktiskt inte tänkt på. Men är det så så är det ju inte så snyggt, säger Örjan Ohlson.

Kafé Edbom drivs av en privat entreprenör, men det är det kommunala biblioteket som står för möblerna.

– Jag känner till synpunkterna och kan förstå åsikten att det är mer estetiskt tilltalande med andra möbler än i plast. Vi får byta ut dem när vi har ekonomiska möjligheter, säger bibliotekschefen Lisbeth Forslund.

Hon håller på och tittar närmare på budgeten och tänker i sommar ta in offerter på en del nya möbler till biblioteket. Men hon vet inte om biblioteket har råd att köpa nya utemöbler i sommar eller om det blir senare.

– Det här rimmar lite illa förstås, säger Örjan Ohlson om att kommunen inte följer de riktlinjer som de förväntar sig att restaurangägare ska följa.

– Samtidigt är det ingen lag, utan en rekommendation från vår sida. Det är ju en kostnad för många, men då kan man ju tänka på det här när det väl blir dags att köpa nytt, säger han.

Mer läsning

Annons