Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen nöjd med Sodexhos åtgärder

Annons

Carin Gustavsson på Gävle kommun har utrett Sodexhos misstag då de levererade gammal mat till Högbergsskolan i Tierp.
– Felet är att gruppledaren inte tog maten till omedelbar kassation och glömde att meddela nästa gruppledare. Det är den mänskliga faktorn och bara att beklaga, säger hon.


Carin Gustavsson har arbetat som livsmedelsinspektör på Gävle kommun i fem år och har inte hört talas om liknande missar tidigare.
– Det är första gången jag gör en sådan här inspektion på Sodexho, säger hon.
Hon har nu utrett matincidenten, som inträffade i slutet av maj, och är nöjd med åtgärderna.
– Jag har varit i kontakt med företaget och fått en beskrivning av det som har hänt. Det har brustit i kommunikation och rutiner, men Sodexho har gjort en riktig rapport och vidtagit bra åtgärder. För mig är ärendet avklarat, säger hon.Maten reklamerades av kökspersonalen i Tierp för att den var en grad för varm, nio grader i stället för åtta.
– Det är lite. Risktemperaturen ligger mellan 20 och 55. Vid kroppstemperatur, cirka 40 grader, växer bakterierna som bäst, säger Carin Gustavsson.
Men att skicka tillbaka gammal mat är allvarligt, trots att risken inte bedöms ha varit särkilt hög.
– Det är absolut inte bra och bryter från rutinerna. Men någon uppenbar högrisk ser jag inte.


Sodexho redogör för misstaget i en rapport. De skriver att gruppledaren ställde tillbaka den reklamerade maten i ett kylrum i stället för att kassera den direkt, och sedan gick på semester.Gruppledaren glömde också att beordra produktion av ersättningsmat.
Sodexho i Gävle producerar cirka 21 000 matportioner dagligen. Maten levereras i första hand till skolor i Gävle och Tierp.

Mer läsning

Annons