Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen ska få unga i sysselsättning

/
  • Tove Elvelid, förvaltningschef, säger att kommunen kommer fortsätta att satsa på unga i utanförskap. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden har beslutat att vara med och medfinansiera en satsning på unga i utanförskap med sju miljoner kronor.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om att Region Gävleborg har sökt 40 miljoner kronor från Europeiska socialfonden, ESF, för projektet "Ung i Gävleborg". Projektet omfattar alla regionens tio kommuner, och går ut på att hjälpa unga i åldrarna 16-20 år som i dag befinner sig utanför systemen, att komma tillbaka till utbildning eller arbete.

Projektet omfattar kartläggning och uppsökning av de här ungdomarna, liksom åtgärder för att få dem i sysselsättning. På torsdagen beslutade Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden i Gävle att finansiera delprojektet "Ung i Gävle" med sju miljoner kronor.

– Det här är en ambitionshöjning från oss politiker i Gävle – från samtliga partier i vår nämnd – att det här måste ske på ett väldigt bra sätt. Vi måste vara aktiva för de här personerna, vi måste på allvar hjälpa dem tillbaks, säger nämndens ordförande Ahmed Amin (S).

Det går inte att få ESF-medel för att starta upp en kommunal verksamhet, utan bara för att utveckla en som redan finns. Och kommunen har redan i dag ett lagstadgat ansvar att ha koll på de ungdomar under 20 år som har fullgjort skolplikten men som inte går i eller har gått ut gymnasiet.

ESF fattar beslut om ansökningen i december. Tove Elvelid, förvaltningschef på Näringsliv och arbetsmarknad Gävle, säger att även om inte hela stödet beviljas nu kommer kommunen att fortsätta fokusera på unga i utanförskap.

– Med tanke på den ungdomsarbetslöshet som vårt län har och med tanke på att det redan i unga år kan skapas ett utanförskap som följer en hela livet, så kommer vi söka alla resurser som vi kan söka och lägga alla resurser vi kan på den här målgruppen så att den stärks, säger Tove Elvelid.

Mer läsning

Annons