Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen söker snöhästar

/

Kommunen behöver nya snöröjare till sina gator. Då söks personer med lastbilar, lastmaskiner, traktorer – och hästar.
– De där annonserna brukar vara så trista, så det är mest för att lätta upp lite, säger Leif Liljeberg på Tekniska kontoret.

Annons

Det är Tekniska kontoret som ansvarar för snöröjningen på kommunens gator, torg och gång- och cykelvägar. Kontrakten med de privata snöröjarna skrivs över femårsperioder och nu i vår är det dags för en ny upphandling. I kommunens annons, som bland annat gått ut i Arbetarbladet, listas lämpliga fordon för snöröjning. Det är lastbilar, lastmaskiner, traktorer och hästar.

– Vi har alltid haft det där med hästarna med. Det är mest som en rolig grej och för att göra det tydligt att vi är intresserade av alla sorters fordon, säger Leif Liljeberg, gatuingenjör på Tekniska kontoret.

Enligt honom är det ingen av dagens snöröjare som kör med häst. Senast det hände var på 1950-talet, då tippades snön rakt ned i Gavleån.

– Om det är någon med häst som anmäler sig ska vi se till att få in den på någon gata, lovar Leif Liljeberg.

Sammanlagt behöver kommunen 40–45 entreprenörer. Varje entreprenör har jourersättning mellan november och mars och får sedan betalt utöver det efter hur mycket skottning det blir. Flera av dagens snöröjare är redo för pension, därför hoppas man att en del nya förmågor ska anmäla sig.

– Det är ju lite oroliga ekonomiska tider nu, så det kanske är några som vill ha en trygg inkomst inför nästa vinter, säger Leif Liljeberg.

Mer läsning

Annons