Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tillbakavisar Facebookrykten om vägglöss och skabb på Valbo sportcentrum

/

Rykten florerar på Facebook om att det tillfälliga flyktingboendet på Valbo sportcentrum stängs ner eftersom det finns vägglöss och skabb i gympasalen.
Något som kommunen tillbakavisar.
– Det är inte första gången rykten sprids, säger Johan Öholm på kommunen.

Annons

Planen har hela tiden varit att det tillfälliga flyktingboendet på Valbo sportcentrum ska stängas. Det sker den 22 december. Det tillfälliga boendet på Stenebergsskolan stängs i sin tur den 18 december – också det enligt planen.

– Vi har hela tiden sagt att evakueringsboendena ska gälla under en månad och vi kommer att hålla de planerna. Vi har inga andra signaler, har Åsa Wiklund Lång (S) tidigare sagt till Arbetarbladet.

LÄS MER: Flyktingboendena på Sportis och Stenebergsskolan stängs som planerat – Gävle tar emot fler ensamkommande

På Facebook har det spridits rykten om att evakueringsboendet på sportcentrum stängs eftersom det finns vägglöss och skabb i lokalen.

Johan Öholm, fritidschef på kommunen, dementerar uppgifterna.

– Det sprids rykten och det är inte så gott att göra något åt det. Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt, säger han.

Han berättar att det inte är första gången rykten sprids om det tillfälliga boendet.

– Själv har jag blivit uppringd för att det gått rykten om att eleverna inte skulle få tillgång till hallen förrän i mars. Avsikten har hela tiden varit att det ska vara boende där i en månad, säger han.

LÄS MER: Stor oro bland föräldrar på möte i Valbo om evakueringsbondet på Sportis

Facebookryktena påstår även att flyktingarna ska flyttas till antingen Nynäsvallen eller en idrottsanläggning i Strömsbro.

LÄS MER: Södertull och Sandvikens sjukhus kan bli boende för flyktingar

Jürgen Büttner, enhetschef på Migrationsverket i Gävle, berättar att de flyktingar som i dag bor på de tillfälliga boendena i Valbo och Steneberg ska placeras ut på vanliga asylboenden. Han känner inte till att de skulle flyttas till evakueringsboenden i andra idrottsanläggningar i kommunen.

– Vi har en boendefunktion som ska hitta boendeplatser på vanliga enheter, säger han.

Mer läsning

Annons