Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen utköpt ur Furuviksparken

Gävle kommun har nu helt släppt taget om Furuviksparken. Parks and Resorts köpte i veckan upp de femtio procent av fastighetsbolaget som kommunen ägde.

Annons

Redan 2004 sålde kommunen Furuviksparken till företaget Furuvik Management AB. Men för att behålla rådigheten över mark och anläggningar och säkerställa att parken skulle finnas kvar bildades ett nytt bolag, Furuvik Fastigheter AB, där kommunen gick in som hälftenägare.

I avtalet mellan parterna skrevs det in en option som innebar att den nya ägaren hade rätt att köpa ut kommunen efter fem år.

Den optionen har nöjesparkskoncernen Park and Resorts, som äger Furuviksparken sedan sommaren 2010, nu utnyttjat.

Lekmannarevisorn i Furuvik Fastigheter, Nils Malmlöf, bekräftar för Arbetarbladet att affären ägde rum på onsdagen och att Parks and Resorts köpte ut kommunens andel i Furuvik Fastigheter för omkring 3,6 miljoner kronor.

Kommunens revisorer har granskat de resor till USA som två kommuntoppar gjorde för Furuvik Fastigheters räkning 2009 och 2010, då bolaget fortfarande var hälftenägt av Gävle kommun.

Det har visat sig att privatägda Furuviksparken stod för resekostnaderna, men helt nyligen har Furuvik fastigheter fakturerats för kostnaderna. Med anledning av affären har revisorerna ställt en rad frågor som ska diskuteras i kommunstyrelsen på tisdag.

Mer läsning

Annons