Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill ha Kustbevakningen på Granudden

Granudden är det bästa alternativet för Kustbevakningen. Det anser kommunen efter att de gått igenom tre tänkbara platser, där den nya stationen kan ligga.

Annons

Om några år går Kustbevakningens hyreskontrakt ut i Gävle hamn. Och därför börjar man redan nu se sig om efter en alternativ plats att bedriva verksamheten på.

Gävle kommun har gjort en förstudie där man tittat på tre olika platser. Det är yrkesfiskarnas kaj i Engesberg, en del av hamnområdet vid Granudden i Bomhus och den så kallade utrustningskajen vid Atlasområdet mellan gasklockorna och Gävle varv.

– Vi har vridit och vänt, men vårt förslag är att Granudden är det bästa alternativet, säger kommunalråd Per Johansson (S).

Ställer krav på platsen

Kustbevakningen har dock en del krav vid valet av plats. De behöver en kaj på närmare 150 meter och vattnet vid kajen måste vara tillräckligt djupt.

– Mitt önskemål var också att vi skulle komma utanför hamnområdet för att öka tillgängligheten mot allmänheten. Det ska vara enkelt för människor att komma till oss. Jämför man Granudden med Atlasområdet så ligger Atlas närmare stan och allmänheten, säger Tony Holmberg, stationschef för Kustbevakningen i Gävle.

Både Tony Holmberg och Per Johansson säger att det både finns för- och nackdelar med alla tre områden. Men då infrastrukturen vid Granudden kan nyttjas som den är, och då Kustbevakningen kan garanteras ett tillräckligt vattendjup, så anser kommunen att Granudden är det bästa alternativet.

– Det var kanske inte helt oväntat om man tittar på infrastrukturen som finns där. Men ingen av alternativen är dåliga och jag är övertygad om att det kommer bli bra i slutändan, säger Tony Holmberg.

Mer läsning

Annons