Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens familjeboende får allvarlig kritik

Föreståndaren har inte rätt kompetens, barn har tagits emot utan att få en egen vårdplan, de boende har inte tillgång till psykolog och personalen har aldrig kontrollerats i polisens belastningsregister.

Annons

Länsstyrelsen Gävleborg riktar nu skarp kritik mot Gävle kommuns familjeboende.

Socialstyrelsen har tillsammans med länsstyrelserna för första gången gjort en nationell tillsyn av alla Hem för vård eller boende för barn och unga, så kallade HVB-hem i Sverige. I Gävleborg har 22 hem granskats och i Gävle får familjeboendet FamBo, som drivs i offentlig regi av Gävle kommun med socialnämnden som huvudman, allvarlig kritik för en rad olika brister. Länsstyrelsen har även utfärdat ett föreläggande.

Kritiken handlar främst om att föreståndaren för boendet inte har lämplig högskolekompetens, vilket innebär en utbildning på minst 120 högskolepoäng i gamla systemet.

– Vi kommer att ändra på det och tillsätta en föreståndare med rätt kompetens, säger Margareta Kamlén, chef på socialtjänstens familjeenhet i Gävle.

En annan punkt handlar om att familjer som är under utredning inte får placeras på ett hem tillsammans med barn eller familjer som är jourplacerade under en kort tid.

– Men det har vi gjort. Vi har haft det som en biverksamhet att ta in barn och familjer som haft ett akut behov av att bli omhändertagna, kanske bara en eller två dagar.

Det ska även finnas en egen vårdplan för varje jourplacerat barn, vilket det inte gjort.

Här har Margareta Kamlén redan vidtagit åtgärder.

– Vi tar inte emot jourfamiljer längre utan bara familjer som är under utredning.

Länsstyrelsen kritiserar även att personerna på familjeboendet inte haft tillgång till någon psykolog, vilket man nu jobbar på att hitta.

Ytterligare en brist är att man aldrig har gjort någon kontroll i polisens belastningsregister av boendets personal. Vid ett tillfälle visade det sig att en anställd var dömd för misshandel i tingsrätten, men friad av hovrätten. En ungdom på boendet skulle vittna mot personen under en rättegång och hade därför svårt att komma överens med denne på boendet.

– Vi kommer nu att göra registerkontroller regelbundet, säger Margareta Kamlén som ändå ser tillsynen som positiv.

– Den är smärtsam, men nödvändig. Vi får möjlighet att gå igenom hela verksamheten.

Mer läsning

Annons