Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens julklapp kan vara olaglig

/
  • I ett syriskt flyktingläger försöker lärare ge barnen någon slags normalitet och vardag.
  • Kommunens julklapp kan strida mot kommunallagen.

Utbildningsförvaltningen i Gävle kommun skänker pengar för att hjälpa barn på flykt att gå i skolan. Men julklappen till de anställda kan strida mot kommunallagen.

Annons

I år får de anställda, inom Utbildning Gävle, ett skolpaket från FN:s flyktingkommissarie (UNHCR), i julklapp. Gåvan som kommunen har skänkt är 4 500 kronor, vilket ska ge 15 barn möjligheten att gå i skolan. Men julklappen kan bedömas som olaglig.

– Huvudregeln är att kommuner inte ska syssla med välgörenhet, men det finns däremot en stark vilja på lokal nivå att hitta olika sätt att hjälpa till på, säger Helena Linde, jurist på SKL, i en intervju med P4 Gävleborg.

Jon-Erik Egerszegi, biträdande förvaltningschef på Utbildning Gävle, påpekar att julklappen är tänkt som en fin gest och att den behövs.

– Vi trodde vi hade gjort någonting bra. Vi kunde ha gett en chokladkaka, men på grund av flyktingsituationen ville vi ge skolpaketet, säger han.

I Kommunallagen finns det tydliga regler för hur kommuner och landsting får spendera sina pengar. Den innehåller bland annat att "Kommuner och landsting får själva ha hand om sådana angelägenheter av allmänt intresse ". Samtidigt nämns det i rättspraxis att kommuner har tillåtits att ge minnes- eller hedersgåvor till anställda för lång tjänst. Där ingår också lämpliga julgåvor för väl utfört arbete, men vad som är en lämplig gåva bedöms från fall till fall.

Helena Linde uppger till P4 Gävleborg att fall med välgörenhetsklappar från kommuner är ännu inte prövat, så än så länge kan ingen bedöma om Gävle utbildning har stridit mot lagen eller inte.

Jon-Erik Egerszegi anser att konflikten om julklappen är irrelevant och löjlig.

– Vi uppfattar inte att det kan vara olagligt. Vi har tidigare stämt av med vår jurist, som sa att det var helt inom ramarna för vad vi fick göra. Men om någon anmäler så får det väl prövas, säger han och skrattar.

Mer läsning

Annons