Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens leasingavtal får kritik

Gävle kommun har över 400 leasingavtal. Det är för många, tycker kommunens revisorer som även riktar kritik mot beslutsfattarnas kunskaper om leasingregler.
– Det här är ett område som kan förbättras, säger kommunens revisionschef Henry Lundberg.

Annons

Inom Gävle kommuns förvaltningar och bolag finns i dag sammanlagt 401 leasingavtal, enligt en kartläggning som kommunrevisionen har gjort. Det handlar om till exempel bilar, kopiatorer, skrivare, kaffemaskiner och entrémattor som kommunen hyr eller leasar.

Enligt kommunrevisionen är avtalen ofta komplicerade och innehåller många finstilta villkor om till exempel bindningstider och återköpspriser. Ett vanligt problem är att de anställda som har befogenhet att teckna leasingavtalen inte har kunskap om villkoren, vilket kan betyda att kontrakten blir dyrare än vad man tänkt sig.

– Vi har inte räknat på vad det innebär i kronor och ören, men jag tror att det i många fall kan finnas effektivare former för finansiering än leasing, säger Henry Lundberg.

Därför tycker han att frågan måste lyftas inom kommunen och att man kanske ska begränsa antalet personer som har rätt att teckna leasingavtal. I dag har 690 personer den befogenheten.

Ett annat problem har varit att hyres- och leasingavtalen inte har rapporterats till ekonomiavdelningen och därmed inte heller kommit med i kommunens årsredovisning. Det är man egentligen skyldig till enligt lag och här bör rutinerna förbättras, enligt revisionen.

– Det handlar alltså både om redovisning och effektivitet. Men i den allmänna decentraliseringsvågen är inte Gävle kommun inte ensam syndare på det här området, säger Henry Lundberg.

Mer läsning

Annons