Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner får kritik från Barnombudsmannen

Varken Ockelbo, Sandviken eller Tierp har gjort någon uppföljning av sitt arbete med barnkonventionen. Och i Älvkarleby finns det inga skrivningar om hur konventionen ska användas. Det visar Barnombudsmannens granskning av svenska kommuner.

Annons

Det är många kommuner som får kritik i Barnombudsmannens granskning.

Så många som 22 procent av de kommuner som svarade på enkäten hade inte ens fattat beslut om att arbeta utifrån barnkonventionen.

Beslut har tagits

Ett sådant beslut har tagits i alla regionens kommuner – men Älvkarleby saknar skrivningar om hur man faktiskt ska använda konventionen, något som får kritik i rapporten.

Många av kommunerna brister däremot när det gäller att följa upp arbetet. Bara i Gävle, Hofors och Älvkarleby gjorde man uppföljningar under förra året.

Enligt Barnombudsmannen finns det dessutom mer att önska när det gäller barns och ungas inflytande.

Metoder saknas i Hofors

Bara i Sandviken och Tierp har man fattat beslut om att man ska samla in barns och ungas synpunkter – i Hofors saknar man helt metoder för att kunna samla in åsikter från unga.

Barnombudsmannen samlar regelbundet in uppgifter från myndigheter, landsting, regioner och kommuner för att bevaka deras arbete med barnkonventionen. Granskningen utgår från de svar alla kommuner skickade ut under 2007.

Mer läsning

Annons