Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunhästen Berta har fått en ny kompis: Lelle

/
  • Kommunens häst Berta till höger visar nykomlingen Lelle till vänster vem som bestämmer.
  • Lelle, en fantastiskt trevlig häst enligt Lasse Svensson, som har hand om hans nya stall.

Kommunens häst Berta har fått en ny kompis som hon har börjat bossa runt med. Lelle heter han, ett fjortonårigt varmblod som kom till sin nya stallplats i torsdags kväll.

Annons

Sedan Bertas förra stallkompis såldes i augusti har hon varit ensam i stallet i Hemlingby. Och även om hon tyckte det var rätt skönt och gå och skrota lite för sig själv så finns det regler som säger att hästar inte ska bo ensamma. Därför gick Lasse Svensson, som jobbar med Berta, ut i radio och tidningar och sökte efter någon som kunde bo på stallplatsen intill. Intresset var stort, men det var Lelle som till slut blev utvald. Han ansågs passa bäst i stallet.

Hur var det när han kom?

– När någon kommer ny så här så har de revirtänk direkt. Så de fick hålla på och tjabbla en stund för att få reda på vem det är som bestämmer.

Vem är det som bestämmer?

– Det är Berta det. Det är hon som är störst, tyngst och grinigast.

Vad tyckte Lelle om det då?

– Nej, men han var jätteglad när han kom ut i hagen i dag. De har en väldigt stark hierarki, någon bestämmer och någon går åt sidan. Så är det i djurvärlden. Och så är det väl förresten bland oss människor också, lite för ofta kanske.

Vad tänker du om Lelle?

– Väldigt sympatisk häst. Jättetrevlig. Jag har inte hunnit träffa honom så mycket, men jag har jobbat så länge med hästar så jag kan se det ganska snabbt. Otroligt lugn är han. Sansad och lättsam och glad och pigg. Han är toppen!

Vad är det Berta gör för kommunen egentligen?

– Det hon gör mest är att hon skjutsar förskolebarn. Men sen har hon varit med på bröllop och skolavslutningar och events också. Hon har gjort i stort sett det mesta.

Mer läsning

Annons