Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunstyrelsen sa ja till Lov inom hemtjänsten i Gävle

/

Nu har valfriheten inom hemtjänsten kommit ett steg närmare att bli en permanent verksamhet i Gävle.
Under tisdagen sa kommunstyrelsen ja till förslaget.

Annons

Sommaren 2011 beslutade kommunfullmäktige i Gävle att lagen om valfrihetssystem, Lov, skulle införas på prov inom hemtjänsten under fyra år. Sedan dess har 18 privata företag bedrivit hemtjänst i kommunen. I dagsläget finns det tolv privata hemtjänstutförare i kommunen.

LÄS OCKSÅ: Konkurrens inom hemtjänsten pressar anställda – tvingas stressa mellan de gamla

Försöket sjösattes i april 2012 och nu är försöksperioden slut. På tisdagen sa en oenig kommunstyrelse ja till att permanenta verksamheten. Alliansen och det rasistiska partiet SD röstade ja medan S, MP och V reserverade sig mot beslutet.

– Det är framförallt två perspektiv som är viktiga i det här, säger kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela (M).

– Kundperspektivet, vi behöver bli bättre på att ge personer möjlighet att fatta beslut som gäller dem själva. Det andra är företagsperspektivet. Genom det här får vi fram små företag som ofta drivs av kvinnor.

Kommunstyrelsen klubbade också igenom att valfrihetssystemet ska ses över och utvecklas enligt de förslag som kom fram i en utredning av Lov som nyligen gjordes i kommunen.

LÄS OCKSÅ: Lagen om valfrihet kan utvidgas till äldreboenden

– Vi beslutade att vi ska permanenta Lov men också att vi ska utveckla verksamheten, säger kommunalrådet Ann-Helen Persson (C).

Utredningen har bland annat pekat på att ersättningssystemet till Lovföretagen och arbetsmiljön för de anställda hos de privata företagen borde ses över.

S och MP lade fram ett eget förslag till kommunstyrelsen. De ville förlänga försöksperioden året ut och ge omvårdnadsnämnden i uppdrag att utveckla Lov utifrån de brister som utredningen visat och sedan fatta beslut om att permanenta verksamheten efter årsskiftet.

– Det finns mycket frågetecken kring hur systemet är uppbyggt som vi vill att de ska titta på först. Vi är inte beredda att fatta beslut om att permanenta Lov före det, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunalråd i opposition.

Detta trots att det var Socialdemokraterna, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som styrde i Gävle när beslutet att testa Lov inom hemtjänsten klubbades igenom i fullmäktige. Omvårdnadsnämndens dåvarande ordförande Lena Lundgren (S) var drivande i frågan. V och delar av S röstade emot.

LÄS OCKSÅ: S valmanifest – en vänstersväng

– Det var en jättehet fråga i vårt parti. Den var jättejobbig. Men vi hade ingen majoritet för att inte införa det så vi tyckte att det var bättre att försöka villkora Loven och göra något positivt av det, säger Åsa Wiklund Lång.

Men strax innan valet 2014 meddelade S att de hade svängt i valfrihetsfrågan. I ett valmanifest presenterade de att de tänkte stoppa nya privatiseringar inom vård och omsorg.

Det slutgiltiga beslutet om att införa valfriheten permanent inom hemtjänsten ska fattas av kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons