Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuntoppman har gått med i Sd

/

Torsten Ahlén, topptjänsteman i Gävle kommun och före detta vänsterpartist, har gått med i Sverigedemokraterna.
– Jag sympatiserar med politiken. Olika kulturer klarar inte av att leva sida vid sida, säger han.

Annons

På Sverigedemokraternas hemsida finns bilder från partiets senaste distriktsstyrelsemöte i Gävle. Medlemmarna roade sig med att spela ett parti kubb och Torsten Ahlén, tillståndshandläggare på socialtjänsten och den tjänsteman som styr över vilka krogar som får alkoholtillstånd, finns med på ett par av bilderna.

Stödjer ekonomiskt

 

Torsten Ahlén berättar att han gick med i partiet efter valet 2006 och nu stödjer Sverigedeokraterna ekonomiskt genom att betala medlemsavgift. Han brukar även vara med på partimöten och hjälpa till att dela ut flygblad.

– Men jag är inte med i någon styrelse och har ingen ambition att göra någon politisk karriär, säger han.

Sverigedemokraternas politik mot ”massinvandring och mångkultur” är det som tilltalar Torsten Ahlén mest. Han tycker att de människor som invandrar till Sverige ska acceptera den svenska kulturen.

Stenkastning

 

– Snart har vi ingen egen enande kultur utan bara en mosaik av subkulturer. Då riskerar vi att få ett nytt Balkan, Libanon eller Rwanda, säger han.

 

Hur menar du?

 

– Vi ser det redan i vissa områden i Malmö och Stockholm där det finns många invandrare. Där kan inte ens ambulans och brandkår ta sig fram för att det kastas sten på dem.

Vissa säger att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti.

 

Hur ser du på det?

 

– De vet inte vad rasism är. Vi tycker inte att några raser är underordnade andra, utan det är vissa kulturyttringar som vi inte gillar. Frågor som hedersvåld och könsstympning sopas hela tiden under mattan i Sverige.

I sitt jobb som alkoholhandläggare kommer Torsten Ahlén i kontakt med många krogägare. En stor andel av dem har invandrarbakgrund, men enligt honom själv är det inget som har påverkat hans val av parti.

Ingen anledning att dölja

 

– Det här har ingen koppling till krögarna eller till mitt jobb.

Långt tillbaka i tiden var Torsten Ahlén med i vänsterpartiet. Han gick dock ur partiet 1969 och var med i Vietnamrörelsen fram till 1973. Sedan dess har han inte varit med i någon politisk organisation.

– Men mina uppfattningar i politiska huvudfrågor har jag inte haft någon anledning att dölja, säger han.

Demokratisk rättighet

 

Kommundirektör Göran Arnell har inga synpunkter på att en av kommunens anställda är med i Sverigedemokraterna och tror inte heller att det påverkar förhållningssättet mot krögarna.

– Det är en demokratisk rättighet att vara med i ett parti som dessutom är med i kommunfullmäktige, säger han.

Han tror att många av kommunens ungefär 7 500 anställda är med i politiska partier eller föreningar och ser inget problem i det så länge den berörda personen kan skilja på jobb och föreningsliv.

– Den enda tjänsteman som inte kan vara med i ett politiskt parti är jag själv, säger Göran Arnell.

Mer läsning

Annons