Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konditoriets ägare hoppas få nytt förtroende efter kräkskandalen – "Vi ska göra allt vi kan"

/
  • Innan konditoriet öppnas igen ska bland annat kafédelen renoveras.
  • Det dröjer flera veckor innan Konditori Princess öppnas på nytt.

De nya ägarna hoppas återfå kundernas förtroende trots skandalen med alla som blev sjuka efter att ha ätit av tårtor från Konditori Princess i Gävle.
– Vi kommer att göra allt vi kan för att inte få samma problem igen, säger Sanna Larsson.

Annons

Veckan före påsk tog hon och sambon Abdulqader Al-Jumaili över rörelsen. Det blev en mardrömsstart.

– Katastrofalt. Det kunde inte ha börjat värre, säger hon.

Efter larmet om att kunder blivit sjuka kom kommunens livsmedelsinspektörer dit och bestämde att kaféet och bageriet skulle stängas omedelbart.

– Vi tömde hela bageriet, slängde alla tårtor och kakor. Vi ringde runt till alla kunder och informerade att vi inte kunde leverera nånting. Det var inte roligt, säger Sanna Larsson.

Efter påskhelgen visade det sig att personal och kunder smittats av kräksjukevirus.

Läs mer: Över 70 sjuka av tårtor från Konditori Princess.

– Efteråt fick vi veta att en person kommit och jobbat och förmodligen smittat oss andra. Vi blev upprörda. Många har ju blivit väldigt sjuka, majoriteten av kunderna är ju äldre, så vi har känt oss som skitstövlar.

Nu överväger de nya ägarna att byta ut all personal innan man öppnar på nytt.

Två veckor efter larmet fick de klartecken att öppna igen. Då var lokalerna städade och rengjorda och kommunens inspektörer bedömde att kräksjukesmittan var borta.

Men Abdulqader Al-Jumaili och Sanna Larsson väljer att vänta.

Redan får början insåg de att både kafé och kök behövde renoveras. De tänkte göra det efterhand men nu väljer de en mer omfattande rust.

Innan de öppnar kaféet igen ska golvet i entrédelen bytas ut, liksom montrarna där bakverk förvaras, väggarna målas om och maskiner i köket och bageriet, som diskmaskin och degblandare, bytas ut.

– Bänkarna där vi arbetar kommer också att bytas ut. Där degen bakas ska det vara träbänk. Det ska enbart vara bröddeg och inga fyllningar eller dylikt. Från vår sida blir vi mycket hårdare med kontroller. Vi har även funderat på att be kommunens livsmedelsinspektörer att göra slumpvisa kontroller, för att hjälpa oss att se till att det sköts som det ska eftersom vi inte har utbildning för det.

Visste ni vad ni tog över?

– Vi hade nog aldrig köpt det här om vi hade vetat. Då hade vi backat, om vi vetat vilka problem det skulle bli.

Enligt Abdulqader Al-Jumaili ska förra ägaren ha lovat hjälpa till i början. Men i stället kom problemen. Varken Abdulqader eller Sanna har drivit kafé eller bageri tidigare. Han har drivit livsmedelsbutik medan hon är undersköterska.

– Vi ska förkovra oss och läsa på om livsmedelslagar med mera, säger Sanna Larsson.

Kommunen överväger att anmäla bristerna till polisen. Vad tänker du om det?

– Det är ju en process. Vi är tacksamma att de finns och gör sitt jobb. Vi har ju pratat med livsmedelsinspektören och vi accepterar det fullt ut. Det har skett ett fel, tyvärr när vi varit ägare.

Sanna Larsson misstänker dock att kräksjukesmittan fanns på konditoriet redan innan de tog över.

På onsdagskvällen fick hon ett mejl från en person som berättade om ett sällskap med nio personer som ska ha blivit sjuka efter att ha ätit princess- och smörgåstårtor som köptes innan de nya ägarna tog över.

Ni ger inte upp?

– Nej, vi hoppas att vi får bevisa för Gävle att vi vill komma tillbaka bättre och starkare. Sen får vi se om Gävle accepterar det. De går rätt hårt åt oss just nu, kommentarer på Facebook och i telefonsamtal. Vissa har sagt att de aldrig sätter sin fot här igen. Vi klandrar ingen men vi hoppas få chansen, säger Sanna Larsson.

För fler lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här

Mer läsning