Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konflikt att vänta om Strömvallen?

Länsstyrelsen vill göra Strömvallens gamla stenläktare till byggnadsminne. Men Gefle IF och byggherren Fast Partner står fast vid att riva och flytta läktaren när den nya arenan ska byggas.

Annons


Anledningen till att projektet har legat i träda ganska länge är att kommunens arbete med att ta fram ett programförslag för hur mycket byggnation området klarar av har dragit ut på tiden. I fredags träffades parterna för ett samrådsmöte där frågorna om hur läktaren ska hanteras och hur stora volymer som kan inrymmas på platsen diskuterades. Kommunen lade fram ett preliminärt förslag på fem olika exploateringsalternativ.

– Gefle IF och byggherren ser helst ett av alternativen och det innehåller ganska hårda förändringar av läktaren som inte är förenligt med byggnadsminne, säger Hans-Erik Hansson, handläggare på länsstyrelsens kulturmiljöenhet.

Det alternativet innebär rivning och flytt av läktaren som länssyrelsen anser är så unik att den håller byggnadsminnesklass.

– Det finns helt klart motstående intressen. Man måste även ha en diskussion om platsen som är inom riksintresse för kulturmiljövård inom staden, säger Hans-Erik Hansson.

Enligt planarkitekten Lars Skogsberg som jobbar med kommunens programförslag drar ärendet ut på tiden just på grund av de motstående intressena.

– Det är en mer komplicerad fråga än vad vi trodde från början. Möten mellan parterna är ett sätt att jobba vidare, säger han.

När programförslaget är klart kan han inte säga i nuläget. Gefle IF och Fast Partner har flera gånger sagt att de vill ligga lågt tills alla utredningar är klara.

Mer läsning

Annons