Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrensen hårdnar

/
  • Kristina Granewåg och Stig Lundberg är konkurrenterna som snart får mer konkurrens. Det nya vårdvalssystemet som införs i Gävleborg vid årsskiftet innebär att fler privata hälsocentraler kan starta i länet. ”Jag tror att det kommer att leda till bättre vård när patienterna får välja” säger Kristina Granewåg.

Både på Gävle hälsocentral som drivs av privata Carema och landstingsdrivna Södertulls hälsocentral välkomnar man det nya vårdvalet.

Samtidigt finns farhågor. Bland annat för att man ska få för få patienter – men också för många.

Annons

Vårdvalet innebär att patienterna fritt ska få välja hälsocentral och att fler privata hälsocentraler ska kunna starta.

Ett av de få ställen där det redan i dag finns viss konkurrens är på Södertull i Gävle där två hälsocentraler finns i samma hus. Den ena drivs av ett privat företag på uppdrag av landstinget, den andra av landstinget själv.

Och både Kristina Granewåg som är chef på Södertulls hälsocentral och Stig Lundberg som basar på Gävle hälsocentral välkomnar vårdvalet och den ökade konkurrensen.

Men det finns också oro.

– Risken är att det blir efterfrågan och inte behovet av vård som styr, säger Stig Lundberg.

Han är tveksam till ersättningssystemet där hälsocentralerna får betalt för antalet listade patienter och bara en liten del avgörs av hur många patientbesök man faktiskt klarar av.

– Det blir ett större intresse av att ha patienter som inte konsumerar så mycket och dyr vård och mindre av att ha dem som behöver mycket insatser.

Kristina Granewåg är mer positiv och tror att vårdvalet kommer att tvinga fram ett nödvändigt nytänkande inom sjuvården.

– Vi är ganska konservativa och gör saker som man alltid har gjort. Nu måste vi se över allt, fråga oss om vi kan göra det på ett annat sätt och våga tänka nytt.

När det tydligt blir patienten som väljer måste man helt enkelt se till att erbjuda det patienten vill ha.

Det kan till exempel handla om att införa mer kvällsöppet, ha temakväller för olika patientgrupper och göra det enklare för patienterna att komma till hälsocentralen utan att alltid behöva ringa först.

Om patienterna tidigare fått anpassa sig efter vården kan det nu bli tvärtom.

– Vi måste ändra inställning och behandla patienten mer som en kund, säger Stig Lundberg.

– Vi måste bli bättre – men också bli bättre på att tala om vad vi är bra på – annars får vi inga patienter och då får vi stänga, säger Kristina Granewåg.

Men hur mycket makt patienterna får beror på hur många som faktiskt utnyttjar möjligheten att välja – men också vad de har att välja på. Det är ännu osäkert om och i så fall hur många nya hälsocentraler som kommer att starta i länet.

Blir det inga eller få nya befarar Stig Lundberg att det inte är patientflykt utan motsatsen som kan bli problemet för Gävle hälsocentral och andra som har bra läkarbemanning. Han tror att patienter som i dag finns på hälsocentraler med dålig läkarbemanning kommer att välja dem i stället.

– Eftersom vi inte kan säga nej till patienter tror jag att vi kan få en tillströmning som vi inte kan hantera. Det kan leda till köproblem.

Mer läsning

Annons