Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konserthusets besparingar märks redan i höst

/

Redan i höst kommer de snålare tiderna att märkas i Gävle Konserthus, med färre konserter och smalare utbud.
– Det är en fördel om vi kan hålla igen redan i år. Jag hoppas vi kan övervintra under ett till två år och sen komma igen, säger konserthuschefen Beryl Lunder.

Annons

När det gäller symfoniorkestern är Konserthuset bundna av bland annat anställningsavtal och ett konsertprogram som planeras ett till två år i förväg.

För världsmusikensemblen under ledning av Ale Möller får Konserthuset betydande bidrag från Stiftelsen för framtidens kultur som kräver ett visst antal konserter och andra åtaganden.

Det som återstår om man ska klara av att spara mycket på kort sikt är bland annat jazz-, blues- och popkonserter och annat som ger mångfald och bredd på utbudet.

– Det kommer att märkas och det påverkar vår profil, säger Beryl Lunder som menar att konserthuset inte kan ge vad Gävleborna förväntar sig om besparingarna slår igenom.

Kultur- och fritidsförvaltningen beskriver det som ”en nedmontering av det upparbetade varumärket”.

Samtidigt måste, menar Beryl Lunder, Konserthuset försöka se till att både biljett- och hyresintäkterna ökar. Hon tror inte på att höja biljettpriserna men att det kan gå att locka fler besökare till ett mindre antal konserter.

Mer läsning

Annons