Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsulter berömmer omsorgen i Gävle - "ekonomin är i balans och medarbetarna engagerade"

/
  • Konsulterna skriver att personalen ute i omsorgen är engagerade, kompetenta och villiga till nödvändig utveckling och förbättring.
  • Public Partner avlivar myten att omvårdnadsnämnden i Gävle konstant skulle läcka pengar. Konsulterna konstaterar att man sedan 2010 i sort sett, och efter bosslutsjusteringar, haft en budget i balans

"Omvårdnadsnämnden i Gävle läcker pengar. De går ständigt back mot budget".
Så har tongångarna gått år efter år.
Nu visar en översyn av verksamheten att det inte stämmer.

Annons

På uppdrag av kommunstyrelsen har Public partner gjort en fördjupa översyn av Omvårdnad Gävle verksamheter. De slår fast att omsorgen av äldre och funktionshindrade är god. Men inte bara det. Verksamheten är även kostnadseffektiv. Public partner skriver att den officiella bilden är att nämnden gått back sedan 2010 men att det faktiska resultatet efter bokslutsjusteringar visar att man i stort sett har en ekonomi i balans.

LÄS OCKSÅ: Undersköterskorna i Tierp räddade äldre från ensamhet på julafton

Rapporten innehåller också rosor till chefer, tjänstemän och de som jobbar ute i omsorgen. Public partner skriver att medarbetarna är engagerade och kompetenta samt har stor insikt och vilja till utveckling och förbättring.

Det här tar förvaltningschef Annmarie Sandberg fasta på. Hon ska visa en film för de anställda på golvet där en av konsulterna berättar om det positiva resultatet.

– Vi vill gärna sprida det här i hela vår organisation så att våra medarbetare får veta hur bra de är. Det känns jätteroligt att vi får uppskattning för det arbete som vi sliter med varje dag.

MER LÄSNING: Så här kan nya äldreboendet Tallmon se ut - men bygget dröjer nästan tre år

Public partner riktar också viss kritik mot omvårdnadsnämndens verksamhet. De skriver att det finns en stark strävan att gör en så rättsäker biståndsbedömning som möjligt, men att det ligger mindre fokus på att ompröva ett beslut. Enligt konsulterna begränsar det möjligheten att utveckla en individ på ett optimalt sätt. Sandberg säger att det här är ett av de utvecklingsområden som man håller på med.

– Vi jobbar nu för att genomföra en metod som heter "individens behov i centrum". Det handlar om att man ska se varje individ tydligt för sig så man inte bara tänker i standardlösningar som att du kan behöva lite hemtjänst. Det här måste utvecklas i hela landet det är inte bara en kritik mot oss.

ÄNNU MER LÄSNING: Äldre och psykiskt sjuka blandas på äldreboende

Konsulterna konstaterar att många gruppboendeplatser har en begränsad verksamhet, vilket gör det svårare för varje individ att utvecklas.

– Där har påbörjat ett arbete redan med den som är inblandade i de frågorna det vill säga regionen, utbildning Gävle, näringsliv- och arbetsmarknad, socialtjänst Gävle och omvårdnad Gävle. Vi är alla inblandade i den gruppen olika behov och här behöver vi fortsätta den utvecklingen, det har konsulterna sett, säger Annamarie Sandberg.

Nämndens ordförande Anders Jansson (M) har följande kommentar till utredningen:

– Jag som ordförande, och hela nämnden det vill jag också hävda, är stolta över utredningen och det bra resultat som vi gör. Det visste vi sedan förut, men nu finns det på pränt. Att man är kostnadseffektiva och har god kvalitet.

– När det gäller individperspektiv så har vi ett jättebra bemötande, men det där går att utveckla mer. Egentligen kanske man ska säga "Björn du kanske kan göra mer som att gå och handla så jag slipper handla åt dig". Vi ska inte vårda folk utan hjälpa dem att leva ett självständigt liv.

Mer läsning

Annons