Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsulterna som vågar säga nej till idrotthall

/
  • KONSULTER. Hans Larsson, Thomas Hammar och Anders Sjöberg är personerna som utgör Hammar Locum Metior.

På flera håll i Sverige pågår just nu gigantiska byggen av idrottsarenor.

Hammar Locum Metior är konsulterna som går mot strömmen.

Nyligen gjorde Gävlefirman tummen ned till att bygga en bandyhall i Bollnäs.

Annons

– Samhällsekonomiskt är det en ganska dålig idé, säger företagets vd Thomas Hammar.

I var och varannan stad växer idrottsarenor fram – byggda på drömmar om att locka fler besökare och i längden generera nya invånare.

Gästrikland är inget undantag – med Göransson Arena i Sandviken och Läkerol Arena i Gävle samt nya planer på friidrottshall och fotbollsarena på Sätraåsen.

Men frågar du konsulterna i Hammar Locum Metior är det långt ifrån självklart att det är en bra idé.

De är just nu i fokus för att ha kommit fram till att det kostar mer än det smakar att bygga en bandyhall i Bollnäs – och slår därmed hål på myten att konsulter alltid ivrigt säger ja till stora byggprojekt.

Thomas Hammar tycker att det är en viktig faktor att titta på hur mycket de som har nytta av en bandyhall är med och betalar.

– Det som åskådarna i Bollnäs är beredda att betala för att se bandy inomhus svarar bara för fem procent av kostnaderna. Tillsammans med övriga intäkter och nyttor täcker det bara en ringa del av kostnaden. Resten förutsätts att någon annan betalar, vilket i slutändan alltid blir skattebetalarna, säger Thomas Hammar.

Han tar emot på firmans kontor i Börshuset i centrala Gävle. Hammar Locum Metior är okänt för större delen av stadens invånare – men konsultföretaget har i tystnad haft ett finger med i spelet i många stora infrastrukturprojekt i Sverige.

Bandyhallen i Bollnäs är "peanuts" (för att använda Hammars eget uttryck) i jämförelse med till exempel utredningen om borttagandet av Storstockholms luftburna kraftledningar i bebyggelsemiljö. Den fyraåriga utredningen blev klar 2010 och gjordes för att ge plats åt 5 000 nya bostäder.

Mer publika projekt – som en bandyhall – får däremot större uppmärksamhet.

Enligt Thomas Hammar är det som möjligen kan motivera ett bygge av en bandyhall om kommunen tycker att de får tillbaka det de satsar i form av goodwill.

– Men när det gäller kostnaden för en bandyhall så får man antingen låtsas som att det finns en finansiering eller så höjer man skatten. Annars får det tas från någon annan av kommunens verksamheter. Men politikerna får avgöra om de ändå tycker att det är värt att bygga av något annat skäl.

Han vill inte kommentera om Göransson Arena i hans egen hemstad Sandviken var en bra eller dålig satsning, mer än att "beslutet gick väldigt snabbt".

– Men vi kan helt klart tänka oss att utreda flera idrottsarenor. Vi gillar att utreda konstiga saker, säger Thomas Hammar.

Mer läsning

Annons