Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontakta hälsocentralen om någon blivit mer förvirrad

Vad gör man om en anhörig är så förvirrad så att han eller hon inte kan ta vara på sig själv?

– Kontakta hälsocentralen för att fastställa orsaken, och kommunen, för att få hemtjänst och kanske korttidsboende, svarar Ulla Hamrén.

Annons

Inte alla äldre människor kan själva avgöra när de behöver hjälp för att klara sin vardag. Särskilt om de snabbt blir mer förvirrade, kan andra behöva ta initiativ åt dem.

– Vi måste sätta in hjälp ibland även då personen själv inte vill eller kan uttrycka sin vilja. I första hand blir det hemtjänst och eventuellt korttidsboende. Men det är en svår balansgång, vi måste ha stor respekt för individen, säger Ulla Hamrén, chef för biståndshandläggningen på Omvårdnad Gävle.

Utsedd förvaltare

– För att flytta någon till särskilt boende utan samtycke, vill vi helst att det finns en utsedd förvaltare som talar i personens ställe. Men ibland måste vi agera ändå om det finns fara för någons liv, säger Ulla Hamrén.

Den som märker att en äldre person blivit betydligt mer förvirrad och kanske behöver hjälp, bör försöka få personen till hälsocentralen för att klargöra vad förvirringen beror på.

– Allt är ju inte demens. Förvirring kan bero på ändrad medicinering, eller för kvinnor en helt vanlig urinvägsinfektion, säger Ulla Hamrén.

Mer läsning

Annons