Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp tågbiljett i maskinen - annars blir det dubbelt så dyrt

/
  • Nu skärps reglerna för att åka med reskassa på Upptåget. Resenären ska själv köpa biljetten i automaten innan hon eller han kliver ombord
  • UL ska se över biljettmaskinerna. Många förstörs genom sabotage.

Nu skärps reglerna för att köpa en biljett på Upptåget med reskassa. Resenären ska själv registrera köpet i biljettmaskinen på stationen. Annars kan resan bli nästan dubbelt så dyr.

Annons

I dag genomför tågvärdarna köpet om det inte är gjort. Det görs inte från 1 juni då reglerna stramas upp. Från den tidpunkten ska resenären själv i biljettmaskinen köpa biljetten med hjälp av reskassan.

– Vi gör det här för att få ned tiden för våra tågvärdar som går igenom tåget, de har svårt att hinna med. Sedan är det också en anpassning till hur det ser ut i övrigt i trafiksystemet. På SL till exempel ska du alltid ha en biljett då du kliver ombord, säger Johan Hammar som under fredagen var chef i beredskap

LÄS OCKSÅ: Carina tvingas ta bilen istället för Upptåget - "de diskriminerar oss som bor på småorter"

En tågvärd säger till Arbetarbladet att det också finns en annan anledning till att man skärper reglerna. Vissa resenärer som åker över två zoner - till exempel Gävle-Tierp eller Skutskär-Gävle - chansar helt enkelt på att tågvärden inte ska hinna fram till dem. I dag kostar en såpan chansning 40 kronor om man ändå måste köpa biljett. I det nya systemet tvingas personen lösa en biljett för 70 kronor, vilket är det ordinarie priset utan reskassa.

– Att tågvärdarna ska hinna med är just för att vi ska ha en bättre kontroll på att folk gör rätt för sig, inflikar Johan Hammar.

Det här förutsätter att maskinerna fungerar...

– Ja, självklart. Jag jobbar på tekniksidan och har tre man som ständigt åker omkring för att se till att de är hela. Vi kommer också att göra en extra rush inför 1 juli, säger Johan Hammar, som till vardags är chef för teknik och underhåll inom Upplands Lokaltrafik (UL).

MER LÄSNING: Nytt biljettsystem och utrop av busshållplatser

– Sedan kan att man råka ut för en situation när maskinen är trasig och man inte kan inte visera biljetten. Då kommer inte vi att bötfälla någon för det. Men vi vill också stävja att folk ljuger för att slippa betala, där får tågvärdarna lita på folk.

Jag pratade med en pensionerad man som sa att det blänker i apparaten och att han inte hinner läsa texten när han stoppar i kortet...

– Det är första gången jag hör det. Det är inget allmänt klagomål som jag hört tidigare.

Hur blir det för synskadade?

– Om det är någon synskadad som inte kan visera sin biljett så får tågvärdarna lösa det. Då kan det åka på reskassan.

Hur ska ni informera om det här?

– Det kommer att gå ut en kampaj i juni.

Är alla biljettmaskiner hela just nu?

– Det kan jag givetvis inte svara på . Jag var själv ute en sväng i veckan, då var det åtminstone tre-fyra stycken som vi lagade.

Är det skadegörelse på de här grejorna?

– Ja, det är det . Vi har allt ifrån att man lyckats knäcka det okrossbara glaset till att man lagt en vajer på basfästet, satt vajern på bilens dragkrok och kört i väg.

ÄNNU MER LÄSNING: Ordna trådlöst nät på era tåg, X-trafik!

Mer läsning

Annons