Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körkortslös frias för nödsituation

En Gävlebo som körde bil utan körkort frias av Gävle tingsrätt. Han hade tagit över ratten från sin svärfar som fått blodsockerfall. När polisen stoppade bilen satt denne i baksätet och åt lakrits.

Annons

Polisen fick i vintras larm om en bil som framfördes vingligt på Sätra i Gävle. När bilen stoppades satt en körkortslös 34-årig Gävlebo vid ratten. En anmälan om olovlig körning upprättades och polisutredningen ledde till att Gävlebon åtalades i juni.

Men både 34-åringen och svärfadern menar att det fanns en förklaring till att lagbrottet. Svärpappan som satt vid ratten hade plötsligt börjat köra vingligt och säckat ihop över ratten. Svärsonen förstod genast att det var ett blodsockerfall till följd av hans diabetes.

Fick panik

34-åringen har berättat att han ringde till en släkting som skällde ut honom och sa att han genast måste se till att den sjuke fick mat i sig. Han fick panik, tog över ratten och körde hemåt. Till svärfadern hittade han en påse lakrits.

Tingsrätten tror dem och håller med om att 34-åringen handlade i en nödsituation. Polisen hade inte heller några invändningar mot hans sätt att framföra bilen, och han hade ett körkortstillstånd klart. 34-åringen frikänns.

Mer läsning

Annons