Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korsnäs drabbas mindre av nedgång

Leveranserna från de svenska pappers- och massabruken har sjunkit kraftigt under de senaste månaderna.
– I slutet av förra året såg vi kraftiga produktions- och leveransminskningar. Volymerna har varit på ungefär samma nivå in i januari och februari, säger Marianne Svensén, organisationen Skogsindustriernas branschekonom.

Annons

I januari minskade leveranserna av kraftpapper med 30 procent. Leveranserna av wellpapp och tryckpapper minskade med 20 procent, kartong med 14 procent och tidningspapper med 7 procent.

– De siffror som vi httills har sett för februari visar ingen förbättring, säger Marianne Svensén.

Leveranserna av kraftpapper är beroende av bland annat byggandet som gått ned kraftigt under det senaste året. Kraftpapper ingår till exempel i cementsäckar.

När handeln och transporterna minskar så påverkas wellpapp som används i emballage av olika slag.

– Den produktgrupp som klarat sig bäst är mjukpapper som används i bland annat hushållspapper och pappershanddukar, säger Marianne Svensén och konstaterar att vardagslivet fortsätter i lågkonjunkturen.

Leveranserna av mjukpapper minskade med 1 procent i januari jämfört med samma månad i fjol.

Christer Simrén, vd i Korsnäs, konstaterar att vätskekartong som står för ungefär två tredjedelar av Korsnäs produktion har klarat sig bättre än kraftpapper och wellpapp.

En orsak är antagligen att vätskekartongen liksom mjukpapperet vänder sig till konsumentmarknaden.

Korsnäs införde extra produktionsstopp i slutet av förra året. Nu planeras dock inga nya stopp förrän i april då man bygger om och förbättrar torkdelen i pappersmaskinen PM 5.

Mer läsning

Annons