Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korsnäs sänker priset på massaved

Annons

Korsnäs sänker priset på massaved med 30 kronor per kubikmeter.

– Vi har gott om ved och vi bedömer att vi kan göra den här sänkningen och ändå få en god försörjning, säger Christer Simrén, vd i Korsnäs.

Det betyder att Korsnäs sänker kostnaderna med i runda tal 90 miljoner kronor på årsbasis.

Företaget tar ungefär tre miljoner kubikmeter från svenska skogar och importerar ungefär en miljon kubik, i huvudsak från Lettland och en mindre del från Ryssland.

Christer Simrén konstaterar att vedpriserna höjts kraftigt under de senaste åren. Nu har utbudet på marknaden ökat samtidigt som skogsindustrin i stort sett gjort sig oberoende av den allt dyrare virkesimporten från Ryssland.

– Det här en korrigering utifrån utbud och efterfrågan, säger Christer Simrén som hoppas att leverantörerna har förståelse.

Han vill inte säga vilka priser Korsnäs betalar i dag. Det varierar mellan olika leverantörer. Prissänkningen är under 10 procent, konstaterar han.

Han tror att även andra skogsindustriföretag sänker sina inköpspriser. Lågkonjunkturen och finanskrisen påverkar skogsindustrin liksom övriga delar av näringslivet.

– Verksamheten rullar på men också vi lär märka avmattningen i konjunkturen.

– Finanskrisen kommer att sätta stopp i en del hjul i världen och påverka vår försäljning. Men vi tror inte på några dramatiska förändringar, säger Christer Simrén.

Korsnäs tillverkar mycket vätskekartong som används för förpackning av livsmedel. Det behövs även i lågkonjunktur.

Mer läsning

Annons