Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortare öltillstånd - lugn stadsfest?

/
  • Alkoholtillstånden begränsas i tid jämfört med förra året, och kommunens förhoppning är att det blir en lugnare fest i år.

Stadsfesten nalkas i Gävle city, men med förra årets fest i minne så är kommunen något strängare med alkoholtillstånden i år.

Annons

LÄS OCKSÅ: …

"Nordman" gör exklusiv spelning på stadsfesten

Här är hela programmet

– Förra året hade de öppet till två och då visade det sig att det vart en del stök ute, och även omhändertaganden. Det var stökigt helt enkelt, då har vi och nämnden bedömt att det är lämpligare att de har öppet till 01 fredag och lördag. Sen så är det mitt inne i stan och det är många närboende som kan bli störda, säger Elin Broström, alkoholhandläggare på kommunen.

I år begränsas öppettiderna till 01 på fredagen och lördagen, och till 00 på onsdagen och torsdagen. Under förra årets stadsfest så omhändertog polisen på fredagen 20 personer för fylleri.

Alla ställen som sökt i tid har fått tillstånd. Längs med Södra Kungsgatan kommer Interpool och Söderhielmska ha delad uteservering, och Nästet kommer att hålla till lite längre ner. Vid Slottstorget öppnas ett öltält som drivs av Gefle Bryggas ägare.

Enligt polisens krav så kommer ställena att ha en viss mängd ordningsvakter. Polisens egna ordningsvakter kommer också att gå runt området för att hålla koll. Under Stadsfestens första dag kommer de olika instanserna att göra tillsyn för att se till att uteställena följer sina tillstånd.

Lars Öberg (S), ordförande för socialnämnden poängterar att det inte handlar om några nya tillståndshavare, utan samtliga har redan tillstånd för sina respektive restauranger. Nämnden var enig i sitt beslut om tillstånd och följde alkoholhandläggarnas förslag.

– Polisen angav att det var stökigt i sin handling och det var ett antal omhändertaganden. Utifrån deras rekommendation så tog utskottet beslutet att begränsa tiderna enligt förslag, säger Lars Öberg.

Kommunens förhoppning är att Stadsfesten blir lugnare i år.

– I och med att de fyra krogarna har fått öppet till 03 så har folk en tendens att hålla sig kvar på stan och då kan de som vill söka sig till ställena som har öppet 03, så går inte alla hem samtidigt och det blir etapper av nedstängning, säger Elin Broström.

Mer läsning

Annons