Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnad för kommunen

/
  • Shorts Skyvan, den flygande containern, användes flitigt för linjeflyg inrikes.  Bilden är från 1970-talet.
  • Arne Andersson använder samma flygledningsmikrofon än i dag som vid
invigningen 1971.
  • City Airline, Embraer 135, den flygplanstyp som användes innan den reguljära flygtrafiken vid Rörberg lades ned år 2000.

”Vi har lagt ned flygplatsen flera gånger. Jag vet inte varför verksamheten fortsätter.”
Oppositionsråd Inger Källgren Sawela (M) är tydlig med att Gävle kommun inte behöver äga någon flygplats.

Annons

Flygplatsen i Rörberg har varit föremål för många politiska debatter genom åren. Men nu var det ganska längesen senast. Inger Källgren Sawela tycker att det är dags igen.

Hon tycker att den största samhällsnyttan, ambulansflygen, borde kunna ersättas av helikopter eftersom alla större sjukhus i dag har helikopterplattor.

Kommunalråd Carina Blank (S) vill inte göra ett lika tydligt uttalande. Hon tycker att man måste ta hänsyn till sjuktransporterna, men är ändå tveksam till om det känns meningsfullt att ha en flygplats så nära Arlanda.

– Men jag har svårt att ha någon åsikt eftersom jag inte har någon aktuell information om vad som är möjligt på Rörberg, om man kan utveckla verksamheten. Vi måste skaffa oss ett ordentligt underlag och se vad vi kommer fram till, säger hon.

Det finns inget tydligt uppdrag från politikerna till tjänstemännen om att aktivt försöka sälja flygplatsen. Den får cirka 3 miljoner kronor i kommunbidrag varje år och går 2,2 miljoner kronor back. Kommundirektör Göran Arnell är väl medveten om att man inom några år måste börja fundera på investeringar om man vill fortsätta hålla den i gott skick.

– Vi ska naturligtvis ta diskussionen om någon intressent till flygplatsen dyker upp. Det enda jag vet om på senare år är att företag har visat intresse för lokalerna, men det har inte varit något med flyganknytning, säger han.

Mer läsning

Annons