Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnader för socialbidrag skenar

/

Den kärva ekonomin sätter spår i kommunens kostnader för socialbidrag. Hittills i år har socialtjänsten betalat ut 2 miljoner mer än förra året.
– Ökningen kan fortsätta när fler varsel löses ut under våren, säger Wolther Planck, chef för socialtjänstens biståndsenhet.

Annons

Sedan tidigare dras socialtjänsten i Gävle med rejäla ekonomiska underskott som man jobbat mycket på att minska. Men statistiken från de två första månaderna 2009 visar att nya kostnader nu börjar skena. I takt med att fler blir arbetslösa och utförsäkrade ökar antalet som får försörjningsstöd, i dagligt tal kallat socialbidrag.

I januari i år var socialtjänstens sammanlagda kostnader för socialbidrag 6 miljoner kronor, jämfört med 4,8 miljoner i januari 2008. I februari var siffrorna 5,8 miljoner 2009, jämfört med 4,9 miljoner samma månad förra året. Sammanlagt ger det en ökning på 2,1 miljoner bara de två första månaderna i år.

– Om kostnadsökningen håller i sig blir det 14 miljoner över budget bara på det här området. När fler varsel löses ut under våren kan vi få ännu större problem med ökade kostnader, konstaterar Wolther Planck.

Ökningen har huvudsakligen kommit sedan oktober förra året. Det är svårt att få fram exakta siffror på hur många hushåll som har socialbidrag, men Wolther Planck gissar mellan tummen och pekfingret att de har ökat från 800 till 900. Antalet säger dock inte så mycket.

– Vid bättre konjunkturer är det fler som söker bara delar av försörjningsstöd, säger han.

Det är svårt att peka ut några konkreta orsaker till att socialbidragen ökar. Wolther Planck talar om de så kallade tysta varslen. Det är personer som inte haft fasta jobb utan försörjt sig på till exempel ett vikariat. De här personerna har inte fått jobba kvar när det har blivit sämre tider.

– Det är oftast ungdomar och personer med dålig utbildning. Vi har även en del utförsäkrade från Försäkringskassan, men inga jättemängder än så länge.

För att få ned kostnaderna och hitta andra lösningar än socialbidrag har socialtjänsten samarbete med Arbetsförmedlingen.

Mer läsning

Annons