Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kötiden kan öka om 20 anställda varslas

/
  • sänker kravet. För att minska pressen på de anställda sänker försäkringskassan internt kravet på de anställda – sju av tio som ringer ska få svar. ”Vi drar inte ned vår ambition, däremot måste vi titta på arbetsmiljön och sänka tillgängligheten lite”, säger Pia Rydqvist är platschef för kundcentret i Gävle med 170 anställda.

Försäkringskassans kritiserade telefonköer riskerar att öka.
När myndigheten nu inte får återbesätta tomma tjänster sänker man ambitionsnivån för att inte pressa medarbetare att ta fler samtal.
Det nya målet: sju av tio som ringer ska få svar.

Annons

Arbetarbladet har tagit del av intern information avsedd för försäkringskassans personal. Där framgår att det nya målet för försäkringskassans kundcenter är att 70 procent av alla kunder som ringer under en dag ska få svar. Det innebär en sänkning av ambitionsnivån eftersom det förra målet var att besvara 80 procent av samtalen inom två minuter.

Försäkringskassan befinner sig i ett ekonomiskt pressat läge. Personal som slutar får inte ersättas och totalt ska personalstyrkan minskas med cirka 1 500 personer under 2009.

Myndigheten har fem kundcenter i Sverige med totalt 850 anställda. Av dem arbetar cirka 170 personer i Gävle. Men om några månader skulle de kunna vara 150 personer.

Pia Rydqvist är platschef för försäkringskassans kundcenter i Gävle:

– Jag måste se till arbetsmiljön för vi får inte pressa övriga medarbetare att göra lika mycket som 170 personer kunde. Men målet är att alla som ringer ska få svar, naturligtvis. Sedan kan det bli lite väntetid, säger hon.

Kundcentren tar emot cirka 40 000 samtal per dag och har hittills klarat det tidigare målet på 80 procents tillgänglighet. Att nå 100 procent går inte eftersom en del personer lägger på luren innan de kommit fram.

Försäkringskassan har nyligen genomfört en omorganisation. Enligt Pia Rydqvist befinner sig kundcentret i Gävle fortfarande i ett uppbyggnadsskede. Det kan bli aktuellt att i högre utsträckning anpassa bemanningen efter de tider då flest samtal kommer.

Enligt Ann Persson Grivas har försäkringskassan en strategi att öka tillgängligheten hos försäkringskassan. Till exempel har telefontiden förlängts med tre timmar på vardagskvällar, lördagar och söndagar.

– Det kommer fortfarande att vara en hög ambitionsnivå, men beroende på ekonomiska omständigheter kan folk få vänta längre i vissa perioder, säger hon.

Mer läsning

Annons