Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av socialbidrag i Gävleborg

Utbetalningen av socialbidrag ökar kraftigt i Gävleborg. Under det senaste kvartalet har socialbidragen ökat med 37 procent, jämfört med förra året, och det är den näst högsta ökningen i Sverige.

Annons

– Lågkonjunkturen och den dåliga arbetsmarknaden är den främsta orsaken, säger Inger Sundblom, chef för försörjningsstödet i Gävle.

Kommunernas utbetalningar av ekonomiskt bistånd ökade med 19 procent tredje kvartalet 2009 jämfört med motsvarande period förra året. Totalt betalades 2 722 miljoner kronor ut. Det visar Socialstyrelsens senaste kvartalsrapport

– Ersättningsnivån för a-kassan har sänkts till 65 procent och det slår igenom. Nu börjar även de som blir utförsäkrade att komma till oss, sjukersättningen begränsas och då måste man gå till arbetsförmedlingen för att få aktivitetsstöd. Väldigt många av de som vi möter får bara det lägsta beloppet, det vill säga 223 kronor per dag, minus skatt. I bästa fall får man 3 600 kronor i månaden. Som ensamstående klarar du dig inte på det. Existensminimum ligger på drygt 4 000 kronor, säger Inger Sundblom, chef för socialtjänstens försörjningsstöd i Gävle.

I Gävle kommun var den kraftiga ökningen oväntad. Socialtjänsten räknar med att kunna få mer pengar från kommunstyrelsen.

– Våra utbetalningar ligger på ungefär 20 miljoner kronor mer än i budget i år. När vi gjorde budgeten förra hösten kunde vi inte räkna ut att det skulle bli den här finanskrisen då.

Svårast är det för arbetslösa ungdomar.

– Det som är mest nedslående är att vi får in ungefär 25 personer under 25 år per vecka, de kommer inte in på arbetsmarknaden, säger Inger Sundblom.

Socialtjänsten har fått in så många nya ansökningar att de har svårt att hinna med.

– För tillfället ser jag ingen ljusning, det är alltfler som behöver ekononomisk hjälp. Vi hoppas kunna anställa tre till för att hinna med handläggningen.

Hofors har den största ökningen i länet med 89 procent, jämfört med tredje kvartalet förra året.

Största ökningen av socialbidragen i landet finns i Örebro län där de ökade med 41 procent.

Mer läsning

Annons