Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av vägglöss

/
  • Fullt upp. Anticimex i Gävle har bråda dagar. Enligt chefen Rolf Wickenberg har antalet saneringar av vägglöss ökat rejält
  • För det mesta finns lössen i sängbotten, madrasser, sängkläder och överkast. Den lockas av vår kroppsvärme och koldioxiden från utandningsluften och tar på natten sig till vår hud för att suga blod.
  • Sängar och sängkläder, stoppade möbler och andra föremål i hemmet som kan härbergera vägglössen placeras i ett värmetält.

Den kallas ibland för den lille vampyren och blir allt vanligare i Gästrikland. Anticimex har märkt av en kraftig ökning av vägglöss i distriktet. I takt med att resandet ökar följer skadedjuren med hem i bagaget.

Annons

Vägglöss förknippas av många med äldre tiders trångboddhet, fattigdom och dålig hygien. Därför får många drabbade skamkänslor. Enligt Rolf Wickenberg, som är chef för Anticimex i Gästrikland och Norduppland, är det mycket hysch-hysch kring frågan hos kunderna.

– Men jag tycker inte alls att det borde vara skambelagt. Jag har sett många fall där bostäderna varit hyperrena och jättefina, säger han.

För några år sedan gjorde kontoret i Gävle 1-2 vägglussaneringeringar årligen.

– Nu har vi ett 30-tal per år, säger Rolf Wickenberg.

Oftast finns en gemensam nämnare bland dem som råkat ut för den ovälkomna gästen.

– Många har varit bortresta utomlands, kommer hem med sitt bagage och får plötsligt vägglöss i sina sängar, säger Rolf Wickenberg.

Insekten förekommer i hela världen och sprids i takt med att vi reser allt mer. När vi stänger resväskan för att bege oss hemåt kan flera exemplar finnas med bland persedlarna.

Vägglusen är 4-5 millimeter lång och ljust gul/brun. Den håller sig gömd, gärna i sängar, på dagarna och kommer fram på nätterna för att suga blod.

– Det händer att folk kommer in till oss på kontoret och visar upp sina bett. När jag säger att det handlar om vägglöss blir de helt förtvivlade. Man får nästan vara mer psykolog än anticimexchef, säger Rolf Wickenberg.

Ändå behöver lusen inte vara så svår att bli av med. Wickenberg har ett "egenvårdstips" som första åtgärd:

– Ta ut allt bagage på balkongen och gå igenom det. Lägg sedan in det i en varm bastu i 3-4 timmar. Då dödar man de mest av vägglössen, säger han.

Fungerar inte detta är det dags att kontakta en skadedjursbekämpare. Anticimex egen metod är snarlik bastutipset.

– Vi har särskilda tält som vi ställer in i lägenheterna, berättar han.

Där placeras allt ifrån stoppade möbler till madrasser och ett värmeaggregat höjer temperaturen i tältet till 70 grader.

Kemisk behandling undviks i möjligaste mån.

– Vi lägger bara ut bekämpningsmedel på begränsade utrymmen, som ett slags spärrar så att lössen inte kan sprida sig, säger Rolf Wickenberg.

Han avråder starkt från egna experiment med insektsdödande medel.

– Det är ingen idé att börja spruta vilt. Många medel i handeln är utformade för andra insekter. På vägglössen kan det få motsatt effekt.

 

 

Mer läsning

Annons